Mat lagras tills den blir gammal

Vad är det här med att butikerna lagrar mat? Nu menar jag förstås inte att de har mat i lager till försäljning – det förväntar jag mig – utan jag syftar på att de lagrar mat i flera veckor, tills den nästan är för gammal.

Låt oss säga att jag tänkte köpa rökt skinka av ett välkänt svenskt märke. Man kan ju lätt tro att jag inte skulle behöve kontrollera att det är färsk skinka som säljs på Hemköp, men uppenbarligen är det ingen där som har någon kontroll

Jag har alltså plockat åt mig ett paket skinka i affären och skall lägga det i korgen när jag kommer på tanken att kolla bäst-före-datumet. Skinkan är bäst före 21 maj. Idag är det 20 maj. Skinkan är bäst före imorgon. Är det verkligen det här paketet skinka jag skall köpa?

Nu är det ju inte bäst-före-datumet som är det mest anmärkningsvärda i situationen, utan hur länge paketet varit på väg. Enligt etiketten är skinkan förpackad 24 april, dvs för fyra veckor sedan.

Här har vi alltså en matvara som håller i fyra veckor. Det är ju bra. Då hinner man förbruka den innan den blir dålig. Om det inte vore så att någon tjuvhöll på den i tre och en halv veckor så att man till slut har två dagar på sig.

Nu skulle man ju kunna tro att detta är ett undantag, ett misstag. Men det stämmer inte. Hemköp har mängder av gammal skinka till salu. Inte bara idag, utan varje dag erbjuder våra livsmedelsbutiker mängder av varor som legat till sig under två till tre veckor.

Vad är grejen med det här egentligen? Tar det tre veckor att transportera skinka från slakteriet till butiken? Sitter varorna fast i ett lager någonstans på vägen? Är skink-konsumtionen så ojämn och oförutsebar att det finns stora beredskapslager där den ligger och blir gammal? Eller falsk-skyltas maten med extra lång hållbarhet bakåt?

Jag fattar inte.