Varför får bara vissa lådor vara boxar?

Vissa lådor är inte som andra lådor. De är boxar. Vinlådor till exempel. De får kallas box, men prova att kalla en flyttlåda eller en matlåda för box. Det går inte.

Ett mer klassiskt exempel är postboxen. Ingen skulle drömma om att kalla brevlådan hemma vid huset för postbox, men så fort lådan befinner sig inne på ett postkontor går det hur bra som helst. Jag skulle till och med kunna drista mig till att hävda att det vore direkt fel att kalla en postbox för låda.

Hur blev det såhär egentligen? Och vad betyder det? Vad är det som gör att vissa lådor kallas boxar men andra inte? Det är ju ändå samma ord, fast på lite olika språk. Är det något speciellt med de lådor som kallas boxar eller är det bara någon bisarr slump som har gjort att det har blivit såhär?

När man tänker efter är det inte bara traditionella lådor som kallas boxar. Låsbara skåp kallas boxar om de finns på en järnvägsstation eller flygplats, men inte annars. Digitaltevemottagare kallas box. Det finns till och med ett företag som heter Boxer som säljer dylika.

Även i logistikbranschen finns de, boxarna. Det finns ett företag som heter Box Delivery. Vad händer om jag ringer och ber dem leverera en låda? Vägrar de då eller lägger de lådan i en box före leverans? Eller är namnet bara en fasad?

Kan någon förklara det här eller?

5 reaktioner till “Varför får bara vissa lådor vara boxar?”

  1. Kan det ha med locket att göra? Hur den öppnas? Vilken färg den har? Obegripligt var ordet.

  2. Vilka problem du har grabben, kokar det inte över i potatiskastrullen snart?
    Vilket påminner mig om vad jag har på spisen.

  3. uuuuu, snygg banner!! (Och bra rådgivare!)
    – jag tror låda öppnas uppåt och box från sidan.
    🙂

  4. Såg i en tidningsartikel häromdagen att även Muhammad Ali och Ingemar Johansson kallades för boxarna. Så jag tror det har att göra med om dom står upp eller ligger ner.

Kommentarer inaktiverade.