Humor

Varför får bara vissa lådor vara boxar?

Vissa lådor är inte som andra lådor. De är boxar. Vinlådor till exempel. De får kallas box, men prova att kalla en flyttlåda eller en matlåda för box. Det går inte.

Ett mer klassiskt exempel är postboxen. Ingen skulle drömma om att kalla brevlådan hemma vid huset för postbox, men så fort lådan befinner sig inne på ett postkontor går det hur bra som helst. Jag skulle till och med kunna drista mig till att hävda att det vore direkt fel att kalla en postbox för låda.

Hur blev det såhär egentligen? Och vad betyder det? Vad är det som gör att vissa lådor kallas boxar men andra inte? Det är ju ändå samma ord, fast på lite olika språk. Är det något speciellt med de lådor som kallas boxar eller är det bara någon bisarr slump som har gjort att det har blivit såhär?

När man tänker efter är det inte bara traditionella lådor som kallas boxar. Låsbara skåp kallas boxar om de finns på en järnvägsstation eller flygplats, men inte annars. Digitaltevemottagare kallas box. Det finns till och med ett företag som heter Boxer som säljer dylika.

Även i logistikbranschen finns de, boxarna. Det finns ett företag som heter Box Delivery. Vad händer om jag ringer och ber dem leverera en låda? Vägrar de då eller lägger de lådan i en box före leverans? Eller är namnet bara en fasad?

Kan någon förklara det här eller?

Humor

Boxer-Robert häktad

Boxer-RobertEfter Viasats utspel, där man anklagar Boxer för att bryta mot lagen har polisen på eget initiativ inlett en förundersökning och sent ikväll begärdes Boxer-Robert häktad.

Polisen är mycket förtegen om detaljerna kring utredningen men säger att gripandet gick lugnt till.

– Jag kan säga så mycket som att det handlar om ganska grova brott. Eftersom det finns risk för att bevis förstörs i väntan på åtal begärde vi honom häktad, säger Lars Nicklasson vid polisen i Stockholm.

Viasats anklagelser mot Boxer gäller missbruk av monopolställning. Varken polis eller åklagare vill ikväll kommentera om dessa anklagelser har något med polisens förundersökning och häktningen av Boxer-Robert att göra.