För din egen säkerhet, ta bilen!

Föreställ dig att du kör bil och kommer till ett vägarbete där det står på en skylt att du ska kliva ur bilen och knuffa den förbi vägarbetet. Går det bra?

Nej, naturligtvis går det inte att föreställa sig ett vägarbete där man inte sett till att det går att köra förbi. Om du kör bil alltså. Om du cyklar är det däremot vardagsmat, åtminstone i Göteborg.

Cykeln är nämligen, till skillnad från bilen, inget riktigt transportmedel som används av människor som är på väg någonstans och har tider att passa. Cyklar gör man för att det är lite gulligt och småstadspittoreskt. Den som cyklar har tid att kliva av och gå istället.

Åka bil har även en rad andra fördelar:

 • Du sitter i en stålbur, relativt skyddad från övriga trafikanter
 • Du slipper dela körbanan med fotgängare, barnvagnar och rullskidåkare
 • Det är större chans att fotgängare ser sig för innan de kliver ut i din väg
 • Du kommer fortare fram till ditt mål
 • Du måste inte duscha när du kommit fram.

4 reaktioner till “För din egen säkerhet, ta bilen!”

 1. Jag har tidigare skrivit att detta ar stans mest missbrukade skylt. I 999 fall av tusen finns ingen anledning att leda cykel.
  Föresten vill jag se skylten ”för din egen skull dra bilen i ett snöre”.
  Nisse (G)nytt

 2. Hej! Ja det var ju ett kul synsätt du har. Men, är det verkligen så att cyklisterna är de enda som ska kunna passera dessa ställen? Som fotgängare möter man ofta flera cylister samtidigt där ingen verkar ta hänsyn till oss. Även när man använder aplostahästarna kan man ju ha lite bråttom, eller ser du alltid en fotgängare som en som har all tid i världen att vänta på att det är riskfritt att gå. Jag cyklar också och blir ganska fascinerad av att många cyklister ger sig rätt att cykla lite varstans som t.ex. på gångbanor eller i fel riktning på enkelriktade cykelbanor. Men hur eller hur så tycker jag att cyklisterna ska prioriteras framför bilisterna då vi värnar om miljön och hälsan.

Kommentarer inaktiverade.