Elnätet stängs för fasvändning

Sveriges elnät stängs natten till söndag under fyra timmar. Orsaken är att faserna måste vändas.

– På grund av fasförskjutningen på 120 grader per fas, vrids hela elnätet upp med tiden. Därför måste vi ibland vända faserna för att inte hela kraftledningsnätet ska sno ihop sig till en liten boll, säger Sven Jönsson, chefsingenjör vid Svenska kraftnät.

Fasvändningen går till så att två av elnätets faser kopplas loss från elkraftverken och korsas. Senast elnätet fasvändes var för 20 år sedan. Då växlades faserna 1 och 2. Nu är det dags för 2 och 3 att byta plats. Fasvändningen måste göras samtidigt på alla kraftverk i hela Sverige och med elen avstängd, för att inte elnätet ska komma i självsvängning.

– Ja, det stämmer. Vi bryter strömmen på given signal och sedan jobbar vi tills allt är klart, förhoppningsvis inte mer än fyra timmar.

Fasvändningen inleds klockan 02:00 på söndag morgon och beräknas vara klar i god tid innan det är dags för medelsvensson att ta dagens första återställare.

2 reaktioner till “Elnätet stängs för fasvändning”

  1. Ehhh… Är du inte lite för tidigt ute med denna information? Det är väl den 1 april det hela skall ske? Eller möjligtvis sista söndagen i mars, mellan klockan 02:00 och 03:00.

    1. Jag tycker du borde ha upptäckt det vid det här laget, men jag vet inte. Jag kanske har varit otydlig eller så, men på den här bloggen är det första april varje dag.

Kommentarer inaktiverade.