Husvagnssemsterns elaka kusin från landet

Den som överlevt några veckors husvagnssemester i ett regnigt Sverige kanske ser det som en bedrift, men nu har husvagnssemestern mött sin överman. I Ryssland skall en grupp på sex personer bo tillsammans i ett trångt utrymme – i 17 månader.

Försöket genomförs av den europeiska rymdflygstyrelsen, ESA och är en del i förberedelserna inför en framtida expedition till mars.

Som lön för mödan får deltagarna ungefär 1000 kronor om dagen och på grund av den stora bristen på barer, restauranger, caféer och köpcentrum i rymden lär det bli svårt för dem att bränna pengarna, om nu inte ESA tar betalt för maten förstås.

Själv valde jag nog hellre att bo i en kartong på gatan och leva av matrester och det stod mellan det och att vara med i försöket, men som vanligt finns det folk till allt och 150 ansökningar har redan kommit in.

Naturligtvis är det fräckt att kunna skryta på krogen med att ha varit med i ett sånt här experiment, men allvarligt talat: Vad är det som gör att det finns frivilliga till sådana här vansinnigheter egentligen?

I vilket fall som helst vet vi ju efteråt var vi skall söka efter den perfekta partnern på husvagnssemestern, fjällvandringen, eller den där 18-dagars klätterexpeditionen. Det kommer i alla fall att finnas sex personer i världen som vi vet inte har några problem med att leva i en tändsticksask.