DN: Män har aldrig sex med varandra

Som en del i förberedelserna för kommande Mars-resor sitter sex män sedan igår inlåsta i en experimentkapsel på ett laboratorium i Moskva. Där ska de sitta i 520 dagar, lika länge som en resa tur och retur till Mars beräknas ta. Detta skriver DN om i en artikel.

Det är intressant i sig, men artikeln blir extra intressant när man kommer till denna passage:

Att alla deltagarna är män gör att ett element bortfaller i experimentet — de sexuella spänningar som skulle kunna uppkomma under en så lång rymdfärd med en könsblandad besättning.

Det kanske bara är jag som är konstig, men känns det inte som om DN missar något nu?

Viktigt meddelande: Apkostym på!

Om någon vecka ska Fuglesang ut i rymden igen. När han kommer tillbaka ska alla ha klätt ut sig till apor.

Det är viktigt att ni sprider informationen till era vänner och att alla är med, annars funkar inte skämtet. Kopiera gärna denna text och lägg på din blogg och din Facebookprofil. Du får också gärna mejla ut den till folk eller skriva ut den och skicka som brev.

Mars koliderar med jorden – solsystemet i kaos

Merkurius är planeternas bråkstake. Hon kanske kan verka snäll i sin omloppsbana närmast mamma solen, men i själva verket är hon en mycket besvärlig lillasyster som när som helst kan få hela solsystemet att braka samman.

– Det är hennes utsträckta omloppsbana som ställer till det. Hon springer omkring överallt. Rätt vad det är kommer hon ivägen för Jupiter och sedan är cirkusen igång, säger Nils Larsson, astronom.

Enligt the Register är risken stor att oredan blir så stor att vår närmaste granne, Mars, kolliderar med Jorden om 3,34 miljarder år. Detta skulle förvisso göra Nasas planer på en expedition till den röda planeten onödig men risken är stor att Jorden istället blir bombad med enorma meteoriter när Mars faller sönder.

På kulinariskt uppdrag i rymden

De två kosmonauterna på rymdstationen har ett vanskligt uppdrag när de inleder sin rymdpromenad tidig förmiddag idag, amerikansk tid. De skall nämligen bli de första någonsin att steka ägg och bäjkon i rymden.

– Det hela började som ett vad mellan mig och Christer Fuglesang. Det var en fyllegrej som spårade ur. Nu finns det ingen återvändo, säger Sergei Volkov, en av kosmonouterna.

Medan de två kollegorna utför sitt uppdrag i rymden Christer Fuglesang det hela från bekvämt avstånd, i NASAs kontrollcenter.

– Ja, det här skall verkligen bli spännande att se. De har inte bara viktlösheten att kämpa mot. När du befinner dig i rymden kan ingen höra ditt bäjkon fräsa.

Sergei Volkov tar dock all uppståndelse med ro och tycker inte att det hela är så mycket att hetsa upp sig över.

– Det är ju inte första gången vi promenerar i rymden om man säger så, Nu skall vi visserligen ha med oss en del udda utrustning i form av kök och stekpannor, men vad är det värsta som kan hända liksom? Att vi får ägg och bäjkon i omloppsbana?

Sydneyforskare: Vintergatan lider av svår fetma

Vintergatan, the Milky Way, är inte alls så smal och trind som vi tidigare trott. Forskare vid University of Sydney fann vid en kontrollräkning nyligen att Vintergatan är 12 000 ljusår tjock – dubbelt så mycket som man tidigare trott.

– Inte vet jag hur det här har gått till, men en sak är säker. Det är inte lättmjölk som the Milky Way består av, säger en av forskarna till syrrans granne.

Hur galaxens svåra fetmaproblem skall botas är just nu en het fråga i rymdforskningskretsar, men någon standardmjölk lär det inte bli tal om på ett bra tag. Bo Löfgren, dietist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inte imponerad.

– Om man är ett svart hål kanske man kan hålla på och proppa i sig och komma undan med det, men de flesta av oss får faktiskt hålla på oss lite. Det gäller även galaxer. Man kan inte bara sätta i sig solsystem efter solsystem och tro att ingenting skall hända.

Vintergatan själv har ännu inte varit anträffbar. På grund av de enorma avstånden tar det flera år för eposten att komma fram. Vi återkommer med uppdateringar inom några miljoner år.

Husvagnssemsterns elaka kusin från landet

Den som överlevt några veckors husvagnssemester i ett regnigt Sverige kanske ser det som en bedrift, men nu har husvagnssemestern mött sin överman. I Ryssland skall en grupp på sex personer bo tillsammans i ett trångt utrymme – i 17 månader.

Försöket genomförs av den europeiska rymdflygstyrelsen, ESA och är en del i förberedelserna inför en framtida expedition till mars.

Som lön för mödan får deltagarna ungefär 1000 kronor om dagen och på grund av den stora bristen på barer, restauranger, caféer och köpcentrum i rymden lär det bli svårt för dem att bränna pengarna, om nu inte ESA tar betalt för maten förstås.

Själv valde jag nog hellre att bo i en kartong på gatan och leva av matrester och det stod mellan det och att vara med i försöket, men som vanligt finns det folk till allt och 150 ansökningar har redan kommit in.

Naturligtvis är det fräckt att kunna skryta på krogen med att ha varit med i ett sånt här experiment, men allvarligt talat: Vad är det som gör att det finns frivilliga till sådana här vansinnigheter egentligen?

I vilket fall som helst vet vi ju efteråt var vi skall söka efter den perfekta partnern på husvagnssemestern, fjällvandringen, eller den där 18-dagars klätterexpeditionen. Det kommer i alla fall att finnas sex personer i världen som vi vet inte har några problem med att leva i en tändsticksask.