Forskare upptäcker skitmörk materia

Mörk materia är ett välkänt begrepp. Denna, för ögat osynliga substans gäckade länge astrofysiker men dess existens är idag allmänt accepterad och den anses framför allt vara ansvarig för en stor del av Universums bakgrundsstrålning.

Men nu har några forskare kommit en ännu mörkare hemlighet på spåren. Ett forskarlag i Brasilien säger sig ha hittat en typ av materia som är så mörk att den inte ens syns om man lyser på den.

Den nya substansen kallas skitmörk materia och upptäcktes vid en kontrollvägning av vår egen galax, Vintergatan, i förra veckan. Vintergatan visade sig lida av kraftig fetma och vägde hela 50 procent mer än väntat. Forskarna satte genast igång med att leta efter förklaringar och vad de fann var materia som inte bara är mörk utan skitmörk.

Alla är dock inte imponerade. Roger Eskilsson, professor vid Göteborgs astrofysiska institut, kallar forskarna för sensationalister och hävdar att de kommer med gamla nyheter.

– Jag upptäckte skitmörk materia redan för 10 år sedan men jag tyckte inte att det var något att yvas över liksom. Den är precis som vanlig materia, bara väldigt, väldigt loj. Det borde de ha fattat tidigare att det skulle få konsekvenser för Vintergatans vikt, säger han.

Sydneyforskare: Vintergatan lider av svår fetma

Vintergatan, the Milky Way, är inte alls så smal och trind som vi tidigare trott. Forskare vid University of Sydney fann vid en kontrollräkning nyligen att Vintergatan är 12 000 ljusår tjock – dubbelt så mycket som man tidigare trott.

– Inte vet jag hur det här har gått till, men en sak är säker. Det är inte lättmjölk som the Milky Way består av, säger en av forskarna till syrrans granne.

Hur galaxens svåra fetmaproblem skall botas är just nu en het fråga i rymdforskningskretsar, men någon standardmjölk lär det inte bli tal om på ett bra tag. Bo Löfgren, dietist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inte imponerad.

– Om man är ett svart hål kanske man kan hålla på och proppa i sig och komma undan med det, men de flesta av oss får faktiskt hålla på oss lite. Det gäller även galaxer. Man kan inte bara sätta i sig solsystem efter solsystem och tro att ingenting skall hända.

Vintergatan själv har ännu inte varit anträffbar. På grund av de enorma avstånden tar det flera år för eposten att komma fram. Vi återkommer med uppdateringar inom några miljoner år.

Enormt hål i universum

Forskare vid University of Minnesota har hittat ett enormt hål i universum, rapporterar Yahoo News. Hålet, som är tomt på all slags materia, uppges vara en miljard ljusår i diameter och betecknas som ”onormalt”. Enligt forskarna borde det inte finnas där över huvud taget.

Miljöminister Andreas Carlgren är försiktigt optimistisk och antyder att hålet skulle kunna användas för deponering av sopor.

– Vi har ett enormt sopberg här, som bara växer sig större för varje dag som går. Om det finns ett enormt tomrum där ute, som ingen använder, kan jag tänka mig att använda det för deponering av miljöfarligt avfall, säger han till syrrans granne.

Läs också:
Nyupptäckta hål i universum
Jättehål förbryllar astronomer