Spismingel

Här står en massa spisar och minglar med varandra...

Du kanske tror att soptippen är ett ställe där dina avdankade vitvaror möter sitt öde i deprimerande ensamhet. Ingenting kunde vara mer fel.

Såhär festligt såg det ut idag, när vår gamla Electrolux-möbel (till vänster i bild) fann sig ett nytt hem på ålderns höst.

Genast hittade den en likasinnad, av samma modell. Det slog gnistor om de båda tu (400 volt.)

Gammal kärlek rostar visserligen om den får stå ute, men vad gör väl det när man hittat en själsfrände av samma modell att rosta med?

Nu gråter vi över gammal ost

Idag slänger vi ost här på redaktionen. Detta smärtar oss förstås något oerhört, då ost är ett av livets stora glädjeämnen, men vi ser ingen annan råd, då dessa sorgliga ostrester legat och vilat sig under flera veckors tid inne i kylen, utan att bli uppätna.

Farväl kära ost! Det hade varit gott att få äta upp dig, men tyvärr gick tillfället oss förbi. Du blev gammal och tråkig helt enkelt.

Hur vi ska ersätta denna viktiga tredjedel av kostcirkeln är och förblir en gåta. Ett tänkbart allternativ är att vi helt enkelt köper ny ost.

Men vem tömmer datorns soprum?

De flesta har nog en papperskorg på datorns skrivbord, eller på något annat lämpligt ställe. I papperskorgen hamnar alla filer som tas bort. Sedan ligger de där, tills man tömmer papperskorgen.

I vadå?

Vart tar filerna vägen sen? Slängs de i ett sopnedkast och hamnar i soprummet? Och vad händer sen, i så fall?

Finns det en hel armé av små datorsopåkare som kör runt på internet och vittjar datorernas soprum???

Mystisk Särimner-papperskorg förbryllar

Vi har en papperskorg här på redaktionen. Vi slänger papper i den. Ingenting mystiskt med det. Ibland tömmer vi den också, för att den är full. Oftast överfull.

Men sedan händer något märkligt. Det går en dag så är den full igen. Full av tidningar och andra papper. Det hela är mycket märkligt. Vi förstår inte hur det går till.

Det är som om det här är papperskorgarnas Särimner.

Den är som en hårddisk. Tom i ena stunden och sedan plötsligt full i nästa.

Ett sopnedkast – fast tvärtom

Ett sopnedkast har väl de flesta sett i sina dagar. Även om det är en uppfinning hårt ansatt av sopfascister i dessa dagar är det en gammal kär uppfinning för de flesta av oss.

Men hur många har egentligen sett ett sopuppkast? Inte jag i alla fall. Inte förrän nu. Här är det nämligen.

Ett sopnedkast, fast i taket. Bara att öppna luckan och, förmodar jag, kasta upp soporna till grannen ovanför.

Förfarandet upprepas sedan av grannen ovanför, tills soporna slutligen kastas ut ur huset genom en lucka i taket.

Kanske ingenting för normalhuset, men där sophämtning med bil försvåras på grund av dålig framkomlighet kan detta system med fördel användas i kombination med sophämtning per helikopter.

Systemet passar även utmärkt för byggnader som befinner sig helt eller delvis under jord.

Apples sämsta produkt

Föreställ dig att du har en bil. En ganska snygg bil med lite ovanlig utformning och oväntade finesser. En av dem är att gas- och bromspedalerna är sammankopplade i en enda bred pedal. För att gasa trampar du till höger och för att bromsa till vänster, precis som på en vanlig bil, men de båda funktionerna är alltså inrymda i en enda, bred pedal.

Men det finns ett problem. Inte med gasen, den funkar alltid, utan med bromsen. Den fungerar ibland. Eller oftast. Fast då och då gasar bilen istället för att bromsa hur mycket du än trampar till vänster. Låter det bra? Användbart? Säkert?

Det är så livet är om du är Mac-ägare. Åtminstone om du äger en Mighty Mouse. Den har inga knappar, men den har klickfunktion. Du kan klicka till vänster på musen för att åstadkomma ett vänsterklick och till höger på musen för ett högerklick. Ibland åtminstone. Mer ofta än sällan strular den och vänsterklicken blir högerklick, hur du än bär dig åt. Varje gång du vill högerklicka är det som ett lotteri. Om du har tur lyckas du och kan göra det du vill. Har du otur blir det ett vänsterklick istället. Har du riktig otur aktiverar vänsterklicket någon funktion du absolut inte hade för avsikt att aktivera.

En mus som kostar sjuhundra spänn och inte fungerar borde väl gå att reklamera? Eller? Nej, det går inte. Apple har visserligen en funktion för att registrera reklammationer på webben men försök att reklammera en mus. Försök för all del att läsa av serinumret på en Mighty Mouse.

Jo, jag vet. Jag skall gå tillbaka till butiken där jag köpte den. Fast det blir inget för det är 20 mil dit.

Nästa gång blir det en mus med riktiga knappar som man kan klicka på istället…

Tusen spänn

Tusen spänn och ett mottagningsbevis

Det gick bra till slut. Det jävla åbäket transporterades till skroten och byttes mot ett mottagningsbevis och tusen spänn.

Men det var inte lätt. Det började i fredags, då bilen egentligen skulle skrotas. Naturligtvis blev det inget. Jag var alldeles för lat och hade annat, roligare att göra. ”Jag gör det sen. På måndag…”

På måndagen kördes det jävla åbäket till kontoret. Jag skulle göra vissa ärenden under dagen och sedan skrota den. Någon dag i veckan.

Vid lunchtid gick den inte längre att köra. Kopplingen vägrade koppla ur och att lunchtrafiken med en sådan bil, dessutom lastad med hundratals kg kakel och skit lät inte som någon upplyftande aktivitet. Den fick stå.

På tisdag fick den också stå.

På onsdag eftermiddag tänkte jag att ”Vad fan!”, gick ut och startade åbäket. Cross-växla är ju inte så jävla besvärligt kanske, men inte så roligt om man måste stanna, så jag såg inte riktigt fram emot bilköerna på vägen. Men nu var jag redan på väg.

Egentligen var det väl ganska förutsägbart med tanke på hur bilar brukar bete sig, men plötsligt fungerade kopplingen igen. Det gick alldeles utmärkt att köra bilen. Raka vägen till skroten körde jag den, med andan i halsen och bara ångor kvar i tanken.

Så, nu står den där och blir strippad på sitt innehåll, för att sedan malas ned till en metallsörja eller kanske pressas ihop till ett litet rätblock. Tyvärr kunde de inte göra det medan jag väntade.

Nu är frågan: Vad skall jag göra med mina tusen spänn? Köpa ost, bränna på krogen eller handla 40 Triss-lotter.

Ge mig lite förslag nu! Ju tokigare desto bättre.

Enormt hål i universum

Forskare vid University of Minnesota har hittat ett enormt hål i universum, rapporterar Yahoo News. Hålet, som är tomt på all slags materia, uppges vara en miljard ljusår i diameter och betecknas som ”onormalt”. Enligt forskarna borde det inte finnas där över huvud taget.

Miljöminister Andreas Carlgren är försiktigt optimistisk och antyder att hålet skulle kunna användas för deponering av sopor.

– Vi har ett enormt sopberg här, som bara växer sig större för varje dag som går. Om det finns ett enormt tomrum där ute, som ingen använder, kan jag tänka mig att använda det för deponering av miljöfarligt avfall, säger han till syrrans granne.

Läs också:
Nyupptäckta hål i universum
Jättehål förbryllar astronomer

Göteborg stängt på onsdagar

I Göteborg skall man inte slänga sopor på onsdagar. Kommunen har nämligen beslutat sig för att ”återvinningscentralerna” skall hålla stängt på onsdagar. (Alla utom en som istället ligger långt ut i nordost och så långt tänkte jag slippa köra.)

Det är nog bara en kommun som kan komma undan med det, eller ens tänka tanken, att hålla stängt lite godtyckliga vardagar i veckan. Andra verksamheter förstår ju att människor faktiskt förväntar sig öppethållande under vardagar.

Varför är sophantering över huvud taget en kommunal angelägenhet? Vore det inte bättre att privatisera skiten så kan jag slänga sopor när jag vill istället för när kommunen tycker att det passar?

PS. Jag lämnar bilen olåst på gatan. Den som känner sig sugen på några kassar badrumskakel i blandat skick kan ta för sig. Lämna gärna bilen i befintligt skick dock. DS.