Syrrans granne granskar: Stjärten

StjärtenStjärten befinner sig ungefär på mitten av kroppen, vanligen på baksidan, och består av två bullformiga utväxter med en skåra emellan. Kvinnor har stjärtar både bak och fram på kroppen. Den främre stjärten kallas då vanligen framstjärt, fitta eller kisstofs, medan den bakre stjärten kort och gott kallas stjärt eller bakstjärt.

Stjärten fyller flera funktioner. Många människor använder den till att sitta på. Så gott som alla använder stjärten till att bajsa. Den kan också släppa ifrån sig illaluktande gas, så kallade fisar, i allmänhet ackompanjerade av ett festligt ljud, så kallat pruttljud. Stjärten kan också användas vid sex, eller för att håna andra genom offentlig förevisning, så kallad mooning.

På herrar är stjärten i allmänhet bevuxen av hår, så kallat rövskägg. Även kvinnor har vanligen hårbeklädnad, men då på framstjärten, så kallat . Numer väljer många, såväl kvinnor som män, att ansa håret på stjärten, antingen genom vaxning, som är vanligast förekommande på kvinnors framstjärtar, eller genom rakning. För män finns dessutom certifierade, så kallade arslerakare, att tillgå.

Människor som ägnar sig åt vidlyftig skidåkning har i allmänhet mycket stora stjärtar. Andra som är mer modesta i sin utövning kan ha mindre stjärtar. Vissa kan helt synas sakna stjärt. Detta är dock en synvilla, vilket enkelt kan konstateras genom avlägsnande av byxorna.

Kvinnor har i allmänhet bredare stjärtar än män av motsvarande längd. Detta anses ha genetiska orsaker och är i allmänhet ingenting att oroa sig över.

Ordet stjärt är bara en av många namn på denna kroppsdel. Andra vanliga benämningar är arsle, röv, rumpa och ända.