Så många kroppsdelar. Så lite tid.

Fett, naglar, hår och skägg är bara en bråkdel av alla kroppsdelar som kräver underhåll.

Skägg, huvudhår, kroppshår, könshår, fett, muskler, hud, ögonbryn, naglar, tänder…

Vi pratar kroppsdelar nu. Kroppsdelar som kräver underhåll. Listan kan göras lång och det verkar som om den växer hela tiden. Hur man ska hinna med alltihop framstår som en gåta.

Det börjar lite enkelt när man är liten. Då har man tänder, hår och naglar och hud att tänka på. Från början behöver man inte ens tänka på det eftersom man har föräldrar som tänker åt en. Bara att ligga där och jollra så sköter sig allt själv.

Sedan börjar eländet.

Först ska man lära sig borsta tänderna. Borsta noga varje kväll. Borsta mjölktänder som man inte ens ska ha kvar utan som byts ut automatiskt. Vad är grejen med det?

Kamma håret måste man säkert också. Och bada. Det hela är egentligen ganska beskedligt fortfarande.

Men sen kommer puberteten och då jävlar händer det grejer! Inte bara blir man dum i huvudet. Det börjar också växa hår, rakt ut genom huden på en massa oönskade ställen.

Så man får börja raka sig på alla möjliga och omöjliga ställen och man måste lägga en massa tid på att se snygg ut så man får ligga. Dessutom ska man tvingas utstå äldre generationers hån för att man minsann inte är lika välartad som de själva var när de var unga.

Sen plötsligt blir man gammal och fet och måste börja träna. Man får inte äta chips längre utan måste hålla sig till näringsriktiga morötter och hemlagad, nyttig mat som tar flera år att tillreda.

Nu sitter jag här med hår som ska klippas, skägg som måste trimmas, naglar som ska ansas, ögonbryn som antagligen borde vaxas, könshår som man säkert förväntas frisera i roliga figurer och kroppsbehåring som antagligen kommer att kriminaliseras helt inom kort. Förmodligen borde jag bleka anus också.

Jag hinner inte ens med hälften av alla dessa. Jag hinner med en bråkdel. Ibland.

…och då har jag inte ens börjat med hudkräm. Eller smink.

Syrrans granne granskar: Stjärten

StjärtenStjärten befinner sig ungefär på mitten av kroppen, vanligen på baksidan, och består av två bullformiga utväxter med en skåra emellan. Kvinnor har stjärtar både bak och fram på kroppen. Den främre stjärten kallas då vanligen framstjärt, fitta eller kisstofs, medan den bakre stjärten kort och gott kallas stjärt eller bakstjärt.

Stjärten fyller flera funktioner. Många människor använder den till att sitta på. Så gott som alla använder stjärten till att bajsa. Den kan också släppa ifrån sig illaluktande gas, så kallade fisar, i allmänhet ackompanjerade av ett festligt ljud, så kallat pruttljud. Stjärten kan också användas vid sex, eller för att håna andra genom offentlig förevisning, så kallad mooning.

På herrar är stjärten i allmänhet bevuxen av hår, så kallat rövskägg. Även kvinnor har vanligen hårbeklädnad, men då på framstjärten, så kallat . Numer väljer många, såväl kvinnor som män, att ansa håret på stjärten, antingen genom vaxning, som är vanligast förekommande på kvinnors framstjärtar, eller genom rakning. För män finns dessutom certifierade, så kallade arslerakare, att tillgå.

Människor som ägnar sig åt vidlyftig skidåkning har i allmänhet mycket stora stjärtar. Andra som är mer modesta i sin utövning kan ha mindre stjärtar. Vissa kan helt synas sakna stjärt. Detta är dock en synvilla, vilket enkelt kan konstateras genom avlägsnande av byxorna.

Kvinnor har i allmänhet bredare stjärtar än män av motsvarande längd. Detta anses ha genetiska orsaker och är i allmänhet ingenting att oroa sig över.

Ordet stjärt är bara en av många namn på denna kroppsdel. Andra vanliga benämningar är arsle, röv, rumpa och ända.