Kriminellt använda YouTube i Sverige

Jag antar att upphovsrättskramarna jublar nu när YouTube stäms på sju miljarder kronor. Artisterna måste ju ha rätt att försörja sig brukar det heta och det förstår man ju att Viacom blir arga när YouTube bara stjäl sju miljarder kronor sådär.

Men det var inte det som var poängen, utan tanke som slog mig när jag insåg vilka mängder upphovsrättsskyddat material som ligger på YouTube, utan upphovsmännens tillåtelse. Det verkar inte som om någon tänkt på det men allt detta material är det kriminellt att titta på om man befinner sig i Sverige.

Det var ju det som hände vid den senaste större reformen av upphovsrättslagstiftningen i Sverige. Det blev straffbart inte bara att tillgängliggöra materialet utan också att ta del av det.

Det skapar givetvis utrymme för en hel del nya, spännande polisutredningar, där man först lurar offret, till exempel någon framstående antipiratjägare, i fällan med ett mail av typen: ”kolla på den här vansinniga grejen på YouTube” och sedan, så fort offret på något sätt bekräftar att han eller hon tagit del av klippet, polisanmäler vederbörande.

Ni vet lika väl som jag vilka som förtjänar att åka dit för det här. Glöm inte att underrätta medierna.

En kommentar till “Kriminellt använda YouTube i Sverige”

  1. viacoms stämning är naturligtvis helt uppåt väggarna. men brottsprovokation är såvitt jag vet än så länge inte tillåtet i sverige.

    /erik u

Kommentarer inaktiverade.