Snart kommer köttglassen – på riktigt

Jag är helt övertygad om att det är nära föresteånde. Snart lanseras glass med smak av kött, fast på riktigt.

Det är inte så konstigt som det låter. Istället är det en naturlig följd av de senaste decenniernas utveckling inom livsmedelsområdet.

En gång i forntiden hade varje livsmedel sin givna smak. Glassen smakade glass som ett resultat av sina ingredienser. Hamburgaren smakade kött, bröd, sallad och så vidare. Pommes frites smakade av potatis, frityrolja och salt och bröd smakade, ja bröd helt enkelt.

Sedan förändrades allt när livsmedelsindustrin började smaksätta mat med tillsatser. Kanske var det så att originalsmaken försvann någonstans i hanteringen och att det blev nödvändigt, eller så blev naturens egna smaker för tråkiga.

Numer har varje tillverkare sin egen smak. Hamburgerkött från Mc Donalds smakar annorlunda än det från Burger King. Hallonglass från GB smakar annorlunda än den från Signum. Köttfärs från ICA har en annan smaksättning än den från Hemköp, och så vidare.

Nu väntar nästa steg. Givetvis kommer inte konsumenterna att längre finna sig i att tillverkaren skall bestämma över smaken. Tvärtom kan vi vänta oss att livsmedelstillverkarna tvingas anpassa sig och börjar leverera sina varor i en stor mängd smakvarianter.

Snart kan vi alltså välja att få köttfärs som smakar kyckling, pommes frites som smakar fullkornspasta, ris som smakar potatis och varför inte glass som smakar fläskfilé.

Vissa kombinationer kanske ter sig helt vansinniga, men varför skulle jag inte kunna få en hushållsost med smak av broccoli om det nu är så att jag gillar just den smaken och konsistensen?