Vad är det för skillnad mellan äpple och äppel?

Äpple eller äppel? Frågan har plågat mig länge nu men vem jag än frågar får jag inga vettiga svar. Det är som om mänskligheten hittills helt enkelt låtit bli att undra, i den mån de ens upptäckt att det finns en skillnad.

Äpple kallas den frukt som växer på äppleträdet. Av äpplen kan man göra mos, så kallat äpplemos, jos, så kallad äpplejos, cider, så kallad äpplecider, samt kaka, så kallad äpplekaka. Man kan också äta äpple som det är, utan tillagning.

Med äppel är det en annan historia. Äppel växer på äppelträd. Man kan göra motsvarande produkter av äppel som av äpple, men med något annorlunda namn. Till exempel heter det inte “äpplemos“ utan äppelmos. På samma sätt heter det äppeljos, äppelcider och äppelkaka. Precis som med äpple kan man äta äppel som det är, utan tillagning.

Det som är så märkligt är att trots att det bevisligen rör sig om två helt olika frukter går det inte att se eller känna någon som helst skillnad. Det har också hittills varit omöjlig att hitta någon som kan berätta vad som skiljer dem åt, för något måste det ju rimligen vara.

Inte kan det väl finnas två olika frukter som det inte är någon skillnad mellan. Det vore ju alldeles absurt.


7 reaktioner till “Vad är det för skillnad mellan äpple och äppel?”

  1. haha..jag och bror din har haft en återkommande fight om detta i snart fyra års tid! jag hävdar att ordet äpple förvandlas till äppel när det ska sättas ihop med andra halvan av ordet. Precis som tavla eller tandborste..för ingen har väl hört talas om en ”tavlaram” eller en ”tandborstemugg”?

  2. Hej!

    Svenskt uppslagsord
    äpple [²’ep:le ] äpplet äpplen äpplena subst.
    frukt från trädet Malus silvestris el. domestica

    Sammansättningar/avledningar
    äppel|träd -et
    äpple|skrott -en
    vinteräpple
    äppel|mos

    Översättning av äppel

    Ordet äppel finns inte i lexikonet! Flera möjliga liknande ord finns däremot. Välj ett ord och tryck på knappen Översätt valt ord!

    spel
    ädel
    oppe
    uppe
    ampel
    öppen
    öppet
    äckel
    ängel
    äpple

  3. Oh! Jag kom på en till teori…kanske kan det komma sig av att det hette ”apel” förrr i itden? Och då kom jag att tänka på varför hette det ”apel”, det kanske var en försvenskning av apple, som vi ju alla vet uttalas just [appöl] ????

  4. Det här är en helt egoistisk kommentar. Vill se om min bild syns. För övrigt blev jag jävligt sugen på att klämma i mig enåenhalvlitarn med äppELcider som legat i kylen sen jag blev tant.

  5. Hahah, ordet äpple är ju jättekonstigt egentligen märker man när man läser ditt inlägg. Och äppelmos är det godaste som finns. Saknaaaaa!!! (Äpplemos däremot är jätteäckligt.)

  6. Vad som är absurt är att du ingenstans i inlägget nämner äppelbarn. Jag är besviken.

Kommentarer inaktiverade.