Noterat

Vad är egentligen en postadress?

Postadress… Det måste vara den adress dit man får sin post, eller? För många av oss är det nog detsamma som bostadsadressen. Rätt många företag och myndigheter har nog däremot en separat adress för posten. En box, eller som Svullo, eget postnummer.

Men det är något som inte stämmer. Det gäller ifyllandet av blanketter där man anger sin adress, i allmänhet i avsikt att det skall komma fysiska försändelser hem till brevlådan. Det är alltså postadressen som avses.

I allmänhet har blanketten olika rutor. Först kommer rutan för namn. Den är lätt. Jag vet vad jag heter och det är precis vad som skall stå i rutan. Sedan kommer rutan för adress. Även här är det ju ganska enkelt. Det kan bara vara en adress för min brevlåda och jag bor på samma ställe. Jag fyller i min adress.

Därefter följer ibland en ruta för postnummer. Även det är enkelt. Men sen. Sen blir det riktigt underligt. För nu kommer rutan för… postadress.

Är det inte postadressen jag fyllt i hela tiden? Den adress dit jag vill ha min post, det är väl postadressen. Namn, gata, nummer, och så vidare. Det och några uppgifter till är vad min postadress består av och nu när jag nästan är klar med fylleriet kommer plötsligt denna ruta.

Jag vet ju att det är orten jag skall skriva i rutan. Orten dit min post skall levereras. Det är ju det som kommer sist i adressen om jag nu inte bor utomlands. Namnet på orten.

Varför skriver man postadress när man menar ort? Finns det ett skäl? Jag gissar att det finns någon historisk förklaring, men varför envisas en massa människor för att skriva postadress när de egentligen menar ort?

Är det klyftigt? Tydligt? Begåvat? Fyller det någon funktion? Nej, jag tänkte väl det.

Sluta! Det är bara löjligt!

40 reaktioner till “Vad är egentligen en postadress?”

 1. Imponerande hur du orkar bli så arg över något så banalt. Rätt kul faktiskt!

 2. Utdelningsadressen är gatan/vägen/boxen med tillhörande nummer.
  Postadressen består sedan 1968 av postnummer och ort.
  Förr kallades orten för postanstalt, men nu har man bytt det, samtidigt som städerskan blev hygientekniker och kalhygget blev föryngringsyta

 3. STOR TACK! Jag håller på fylla i en jobbansökan och hade ingen aning hur det ordet skulle tolkas.

  Nu har jag iaf ett svar till alla svenskarna som frågar mig varför man ”drives” på en ”parkway” och ”parks” på en ”driveway.”

 4. Denna artikel var mycket hjälpfull!
  Nu är jag hemma i Japan och fyller i en uppsägning av internet i min före detta lägenhet, efter ett års studier i Sverige.
  Tack!

 5. Hahaha, tackar så hemskt mycket.
  Höll just på att skriva en blankett(?) utan att veta vad ’postadress’ stod för. (:

 6. Tänk vad internet är fantastiskt. Din artikel har blivit en hoppets stjärna för alla stackare där ute som inte vet vad postadress är. Första träffen på google. Inte illa. 😉 Hur jag hittade hit? Ehrm…jag ville bara vara säker.

 7. Jepp, sökte på gogle, första träffen, inte dåligt 😉
  Tack för informationen i alla fall, fanns helt enkel för många rutor på en order jag skulle beställa, var tvungen att kolla upp det…

 8. Tack:D<33
  Fyllde i Skaf grejjan eller vad man ska sägax'). Förstod inte vad de menade med PostadressO.o

 9. jag satt precis och fyllde i en blankett och så kom den jävla frågan upp och jag fattade inte vad jag skulle skriva så jag sökte på google, och så kom denna upp som första, TACK för att jag inte är ensam om att inte fatta ;D

 10. Tack, även om jag var ganska säker vad det betydde så var jag tvungen att googla det för att vara säker.
  Vad är det för stolpskott som jobbar på posten????

 11. TACKAR från Spanien,

  Fyllde i blanketten med och var inte säker på vad jag skulle skriva på POSTADRESS rutan, jag hade ju redan skrivit gatunamn osv…

  TACKAR TACKAR!

 12. Tack för hjälpen, inte visste jag att det stod för ort, en liten susning hade jag men var inte helt säker!

 13. Tackar för en förklaring, satt och beställde lite mjöd och några glas så kommer frågan om postadress upp där det logiskt borde stått ort.

 14. Jag tänkte att ort saknades, men att postadressen var postlådans adress (och därmed min egen) kändes bara så fruktansvärt logisk.

  Tack! Du räddade min jobbansökan!

 15. Det kan ju vara logiskt att inte skriva ort, då det inte är alltid som ORT och ort-delen av postadressen är samma… Om man bor i centrala Stockholm eller Göteborg så är det samma… men innan bodde jag i Viby, vilken blev Postadress Sollentuna… Vilket är tre tågstationer ifrån varandra… Nu heter ju hela kommunen så, så det är ju kanske okej… men tittar man på en postadress som Spånga så täcker den ett stort antal bostadsorter. .. och jag bodde på en Ort som heter Akalla… men postadressen är då Kista och inte Akalla.

  Det är väl för att orten är var du bor, men postadressen är var din post sorteras… inte nödvändigtvis samma som din bostadsort.

 16. Ja, det där är ju ett högst relevant påpekande förstås. Posten har ju varit synnerligen företagsamma när det gäller att få orter att försvinna.

  Jag tycker nog ändå att ”postadress” är synnerligen otydligt. Man skulle kunna använda begreppet ”postort” för att förklara vad man menar.

  Aldrig hade jag kunnat ana att detta var ett så stort dilemma…

 17. Tack!

  Jag höll på med nya hemsidan och använder ett tillägg som ”översatts” till svenska… eller kanske översatts till ”svenska”. Fick totalt hjärnsläpp när jag såg både ort och postadress bredvid varandra. Nu står det rätt! Tack!

 18. Sökte på postadress för att jag undrade över detta ologiska ord, fick en rolig konversation att läsa, fortfarande aktuell 2014. Föreslår Poststation. Inte för att någon här kan bestämma det, tyvärr.

 19. haha googla upp o tack för infon. Fan skriv Ort istället era byråkrater! ^^

 20. Tack!! Jag hade samma problem och vågade inte ta steget och lyssna på min inre röst som sa, ”skriv orten fastän du även ska fylla i hemortskommun också, skriv det två gånger bara”. Nu gör jag det!! jag bara gör det

Kommentarer inaktiverade.