När blev mat paria?

På senare år har mat allt mer kommit att betraktas med skeptiska ögon. Från att ha varit som god och nyttig och en självklar del i varje människas vardag har mat helt kommit på undantag och betraktas nu med skeptiska ögon. En del skulle nog säga att mat är en hälsofara, full av fett, socker och miljögifter.

Nu är det nämligen pulver som gäller. Pulver och tabletter. Pulver till frukost, pulver till lunch och pulver till middag. Pulver före träningen. Pulver efter träningen. Och så in med några tabletter mellan pulvermåltiderna. Kosttillskott. För pulver är ju inte allt. Bara nästan.

Faktum är att det verkar finnas människor som aldrig äter en traditionell måltid bestående av mat. De har helt gått över till pulver.

Kemikalier alltså, det är vad människan lever av. Noggrannt utvalda kemikalier förstås. Annars kan vi ju lika gärna äta osköljda grönsaker som säkert är nedlusade av bekämpningsmedel. Nej, det skall vara ordning och reda på kemikalierna vi stoppar i våra munnar.

Jag vet att vissa applåderar den här utvecklingen. De som tycker att mat är ett nödvändigt ont är nog nöjda. Deras dröm är att i möjligaste mån kunna reducera ätandet. Gärna till pulver.

Men vi andra – den minoritet som fortfarande föredrar mat – vi lär bli lidande. Vi tvingas se på hur sortimentet av livsmedel stadigt reduceras; hur fler och fler varor ersätts av pulver. Det är väl till exempel bara en tidsfråga innan osten försvinner helt och ersätts av pulver.

Ostpulver. Vad är grejen med det?

Hur kunde det bli såhär?

2 reaktioner till “När blev mat paria?”

Kommentarer inaktiverade.