Hatten: Så kontrolleras Odenplan

Hatten - Odenplan

Du har säkert gått förbi hundratals gånger utan att ens se den. Ändå sitter den där, fullt synlig och fritt åtkomlig för allmänheten.

För ett otränat öga ser det kanske ut som ett helt vanligt datortangentbord som någon hängt lite slarvigt över lamparmaturen. Det är säkert meningen för om allmänheten fick veta vad det egentligen är vore de kanske inte så sugna på att besöka Odenplan mer. Det är nämligen från det där tangentbordet som hela Odenplan styrs.

Tunnelbanetåg, trafiksignaler, rulltrappor, belysning och ventilation. Allt kan styras och kontrolleras via detta oansenliga tangentbord. Styras, kontrolleras och stängas av. Normalt görs allt detta på distans, från ett kontrollrum långt bort, men det manuella tangentbordet finns kvar som en reserv. Ifall något händer med kontrollcentralen skall i alla fall Odenplan kunna fortsätta att fungera, åtminstone hjälpligt.

Egentligen är det otroligt att kontrollpanelen har kunnat sitta där i alla dessa år, utan att någon uppmärksammat den eller rent av missbrukat den för sina egna syften. Kanske blir det ändring nu, men det kommer nog att ta några dagar till innan något händer.

Om du är sugen och har vägarna förbi ikväll, passa på att tryck lite på Odenplans knappar och se vad som händer. Kanske utbryter århundradets fest. Kanske blir det trafikkaos. Om du har otur gör du fel och då händer ingenting. Något facit finns inte. Inte än.

5 reaktioner till “Hatten: Så kontrolleras Odenplan”

  1. Herregud vad jag är glad att jag inte bor huvudstaden. Bli styrd av ett tangentbord. Men det märks på dem.

  2. Tror du på det där själv? Ett tangentbord som styr flera olika system som inte ens är sammankopplade?

    Lägg ner, jag jobbar med minst ett av de systemen du nämner och jag kan säga att du ljuger angående tangentbordets funktion.

  3. Nu är du ute och cyklar, hur tänkte du att ett simpelt tangentbord skulle kunna styra flera olika system som inte är sammankopplade för fem öre och styrs av olika entrepenörer.

    Jag jobbar med två av de systemen du nämner och det där tangentbordet har inget med dessa att göra.

  4. Jag har testat. Jag slog om till röd gubbe när två tonåringar skulle gå över vägen, vilket fick dem att förvånnat stanna till eftersom de precis fått grönt ljus. Tjejen sa till killen som hon antagligen inte kände sedan innan nått i stil med – Ojsan, vad händer. – Ingen aning svarade killen och så fortsatte de prata tills jag slog om till grönt. Vad jag vet pratar de fortfarande.

Kommentarer inaktiverade.