Vi granskar Västtrafiks nya biljettautomater

De är gula, fula och har massor av obegripliga knappar. Vi pratar förstås om Västtrafiks nya biljettautomater.

De gamla automaterna är blå och hittills har bara frågetecken-knappen kunnat användas. Nu har den dock en hel drös nya kollegor.

Men vad betyder då alla dessa knappar? Det är inte så att Västtrafik brinner av iver att få berätta. Vi här på redaktionen har dock lyckats lista ut vilken knapp som gör vad och avslöjar samtidigt en rad nyheter i Västtrafiks nya biljettsystem som införs till våren.

  • ? – Frågetecknet används, precis som förut när man vill veta något, typ hur man enklast tar sig till Volvo, hur många kronor man får för en Euro eller hur mycket pengar som är kvar på kortet. Bara tryck på knappen och tala in din fråga så får du svar inom tio sekunder.
  • T – Tonåring. Tonåringar är långa och tar mycket plats. De pratar högt och är allmänt störiga. Dessutom dricker de öl och rapar hela tiden. Därför införs en speciell tonårstaxa som tar höjd för detta.
  • V – Vuxen. Vuxna betalar ordinarie taxa precis som tidigare.
  • S – Spädbarn. Vänta nu, säger nu vän av ordning. Spädbarn betalar väl inte för att åka spårvagn? Nej, det stämmer, men Västtrafik har bestämt att även spädbarns resor ska registreras av statistik- och övervakningsskäl.
  • Å – Åldringstaxa. Gamla människor ser illa, hör illa och rör sig långsamt. Dessutom behöver de speciella säten som oftast är upptagna av andra människors bagage. Med åldringstaxan införs en sittplatsgaranti, som ingår i åldringstaxan.
  • K – Kärringtillägg. Kärringar… Ja, vi kan ju nöja oss med att konstatera att de utgör en extra belastning på föraren och medpassagerarna. Kärringtillägget går till en speciell fond som används för rehabilitering av utslitna spårvagnsförare.

En kommentar till “Vi granskar Västtrafiks nya biljettautomater”

Kommentarer inaktiverade.