Boktips: Linux pocket guide

Om du är som jag och gillar Linux och gärna använder termianlfönster men har lite svårt för att minnas alla bra kommandon är det här boken för dig. Manualsidor är förvisso bra, men innehåller ofta för mycket information. Dessutom måste du i allmänhet veta vad du letar efter.

Linux pocket guide delar upp kommandona och programmen i funktionsgrupper och ger dig bara kort information om de vanligaste parametrarna, dvs det du oftast behöver.

Linux pocket guide är skriven för Fedora Linux men den är fullt användbar även för andra Linux-dialekter, och för BSD-varianter som Mac OS X. Alla detaljer kanske inte alltid stämmer för just ditt operativsystem men det mesta är universellt tillämpbar kunskap.

Linux pocket guide, av Daniel J. Barrett, ISBN: 978-0-596-00628-0, finns att beställa i en nätbokhandel nära dig.

2 reaktioner till “Boktips: Linux pocket guide”

 1. Hmmm… jag tycker manbladen oftast är jäkligt bra. Utom när det bara står en kort resumé och en hänvisning till info.

  Men info är ju också jäkligt bra. Fast tyvärr inte så likt man då.

  Det är väl några trösklar man ska över för att kunna rätt uppskatta dessa dokumentationsformer:

  1. När jag var nybörjare i UNIX-världen tyckte jag att manbladen var fruktansvärt kryptiska. Men om man läser flitigt kommer man in i det.
  2. Börja med ”man man”. Läs om variabeln ”PAGER”. Så ”man `basename $0`” för att lära dig hur du sätter den. Sedan ”man less”, ”man regex”, ”man less” igen. När man kan använda man och less tillsammans (speciellt kommandon som /, ?, n, N och p i less) går det ganska lätt att hitta relevant information, även i enorma manblad.
  3. Lär dig info! När man väl börjar känna sig hemtam är det väldigt behändigt och lättfattligt. Det som är svårast är nästan dokumentförfattarnas rubriksättning i menyerna – vad sorteras in var?

Kommentarer inaktiverade.