Västtrafik – Ett omänskligt sätt att resa

En 18-årig man ertappas på spårvagnen utan giltig biljett. Situationen eskalerar och urartar till slut helt och en panikslagen människa hålls fast av fyra biljettkontrollanter mot spårvagnens golv i tio minuter.

Anvsvariga chefer för verksamheten rusar genast till biljettkontrollanternas försvar. Inget formellt fel har begåtts.

Nej, något formellt fel har givetvis inte begåtts. Helt säkert kommer ingen av de inblandade biljettkontrollanterna att åtalas eller fällas för något brott.

Det stora felet hittar vi istället högre upp i organisationen, hos en ledning som helt tappat kontakten med verkligheten.

De senaste årens allt hårdare satsningar på biljettkontroller till varje pris har gjort episoder som denna till återkommande händelser och kollektivtrafikresor i Göteborg har förvandlats till en potentiell mardröm, inte bara för eventuella fuskåkare, utan framför allt för alla andra, betalande kunder, med en allt hotfullare stämning vid biljettkontroller.

En biljettkontroll som urartar i tumult och panikstämning drabbar nämligen inte bara den som utsätts för biljettkontrollanternas bryska metoder. Den drabbar alla närvarande passagerare.

Förfarandet verkar ingå i ett mönster som drabbat hela Sverige på senare år. Allt hårdare kontroller i kollektivtrafiken – inte sällan kallade trygghetssatsningar – leder till raka motsatsen, med ett allt vidrigare klimat ombord på fordonen.

Denna händelse kommer mitt i en stor och påkostad kampanj som Västtrafik bedriver för att få folk att ställa bilen i samband med att trängselskatt införs i Göteborg. Det är åtskilliga miljoner som Västtrafik lika gärna kunde spolat rakt ned i toaletten. Det verkar nämligen som om de helt missat att inga reklampengar i världen kan reparera den PR-skada man orsakar genom att bete sig som svin mot sina resenärer.

När jag vill åka någonstans finns förstås flera kriterier för mitt val av transportsätt. Möjligheten att få uppleva hot, tumult, slagsmål och panikstämning är något som definitivt får mig att välja bort en transportmetod, oavsett andra eventuella fördelar.

Att välja Västtrafik är helt uteslutet. Inför risken att behöva bevittna något liknande det som nu åter inträffat väljer jag hellre att inte åka någonstans över huvud taget.

Att åka med Västtrafik finner jag inte människovärdigt.

5 reaktioner till “Västtrafik – Ett omänskligt sätt att resa”

 1. skulle säga att det är passagerarna som har tappat greppet om verkligheten och tror att man uppföra sig som man vill och inte betala och allmänt leka rövare….

  1. Jag kan ju inte svara på hur du reagerar när du blir vittne till tumult och panik, men jag tror inte du representerar någon majoritet.

   Menar du att biljettkontrollanter ska kunna bete sig och leva rövare hur som helst? Här har de orsakat en panikscen över en förseelse där straffavgiften är 50 kronor.

   Det måste vara skönt att alltid ha full koll och bete sig kontrollerat, som jag antar att du gör.

 2. Jag tycker självklart vi ska betala och därför klara kontrollerna. Fast mig har det hänt att jag åkt in till gbg och sedan på hemvägen insett att kortet är tomt, vill ju då ta mina böter i så fall. Det är så svårt att veta vad som händer när det urartar så här, vad utlöser våldet? Samt självklart så är det enormt jobbigt att vara medresenär när det händer obehagliga saker på en spårvagn vad det nu må vara av för slag. Alla är ju instängda i ett litet utrymme.

 3. I faller så har kontrollanterna rätt att göra ett envar gripande i o m att mannen begår brottet ”bedrägligt beteende” som kan ge sex månaders fängelse. Gripandets art beror på hur och vad för motstånd gärningsmannen utför.

  Avgiften ligger på 1500 men i detta fall sänks den om han kan uppvisa giltigt skolkort i efterhand. Således först avgift på 1500 sen sänker företaget mot bevis till 50:-. Har man registrerat sitt vanliga kort blir avgiften 150:-.

 4. Det är en svår fråga för vad är alternativet? Att man ska släppa alla som börjar skrika och slita sig loss? Ja, då behöver ju ingen betala för sig. I det här fallet verkar det ju uppenbart att personen medvetet fuskåkt och därefter försöker smita, (även om de flesta av oss uttalar sig utan att ha sett hela händelseförloppet.) men givetvis vill man varken se eller vara med om dessa händelser, det håller jag med om.

Kommentarer inaktiverade.