Ständig trötthet och huvudvärk plågar fotografer

Att en bild säger mer än tusen ord är något som de flesta hört. I allmänhet ses det som positivt och ett utmärkt skäl att använda bilder i sin kommunikation. Men för frilansfotografen Sten Johannson från Skene är det allt annat än positivt. För honom har det blivit en plåga.

– För hobbyfotografen som fotograferar någon gång ibland kanske de där tusen orden inte är något problem, men som yrkesfotograf kan det bli flera hundra bilder på en arbetsdag. Det kan bli flera hundra tusen ord – per dag, säger han.

Problemet har eskalerat på senare år i och med digitalkamerans genombrott. Gamla tiders bilder sade visserligen lika många ord, men merparten av bilderna låg oftas undanstuvade i ett förråd och störde ingen. Idag är läget annorlunda.

– Våra medlemmar har i värsta fall 500 000 bilder liggande, direkt tillgängliga på sina hårddiskar. Det är 500 000 gånger 1 000, alltså över 500 miljoner ord. Det blir ett jävla kackel, säger Ulla Ivarsson, ordförande för Sveriges fotografer.

Den ändlösa strömmen av ord håller nu på att driva många fotografer till vansinne. Huvuvärk och konstant trötthet är vanliga symptom på det som i läkarkretsar kallas verbalt utmattninssyndrom.

Trots sin svåra situation har ändå Sten Johansson haft tur. Han har nu börjat arkivera sina bilder på DVD-skivor och har fått bidrag för att bygga ett ljudisolerat förråd där han kan förvara dem.

– När digitalkamerorna kom verkade det så jävla bra att kunna ha allt tillgängligt alltid men nu börjar vi se baksidan och det verkar som om vi får ha det lite mer som förr, med bilder i stora arkiv, säger han.

Coolaste kontorsprylen? Nu kommer rökmaskinen

Espressomaskiner, bollhav och flipperspel – exemplen har varit många genom åren på vad företagen gör för att skilja sig från mängden och attrahera personal. Ingen har dock kommit på tanken att installera en rökmaskin – förrän nu.

Redaktionen för syrrans granne blir första arbetsplatsen i Sverige, ja kanske i hela världen, att installera rökmaskiner i rekreationssyfte.

– Vi ser det som en kul grej. Vi lyssnar ofta på hög musik här på redaktionen och nu vill vi stärka discokänslan, säger redaktionschefen upprymt.

Rökmaskinen, som skall hyras in på prov under ett halvår, kompletteras med en rejäl uppsättning färgade spotlights och eventuellt en spegelboll. Hela arrangemanget skall vara på plats inom en vecka och invigs lagom till semestern.

– Vi tänkte köra lite avslutningsfest här i slutet av nästa vecka. Det passar bra att ta in den nya utrustningen då.

Vad Arbetsmiljöverket kommer att säga om arrangemanget är det ingen som vet i nuläget, men redaktionschefen är inte bekymrad.

– Det kanske blir lite kladdigt av rökvätskan. En del tycker nog att det låter som om vi kommer att sitta och jobba i ett töcken, men det här är Göteborg. Dimman är vi vana vid sen länge. Vi bara tar den med oss inomhus, säger han.