Ständig trötthet och huvudvärk plågar fotografer

Att en bild säger mer än tusen ord är något som de flesta hört. I allmänhet ses det som positivt och ett utmärkt skäl att använda bilder i sin kommunikation. Men för frilansfotografen Sten Johannson från Skene är det allt annat än positivt. För honom har det blivit en plåga.

– För hobbyfotografen som fotograferar någon gång ibland kanske de där tusen orden inte är något problem, men som yrkesfotograf kan det bli flera hundra bilder på en arbetsdag. Det kan bli flera hundra tusen ord – per dag, säger han.

Problemet har eskalerat på senare år i och med digitalkamerans genombrott. Gamla tiders bilder sade visserligen lika många ord, men merparten av bilderna låg oftas undanstuvade i ett förråd och störde ingen. Idag är läget annorlunda.

– Våra medlemmar har i värsta fall 500 000 bilder liggande, direkt tillgängliga på sina hårddiskar. Det är 500 000 gånger 1 000, alltså över 500 miljoner ord. Det blir ett jävla kackel, säger Ulla Ivarsson, ordförande för Sveriges fotografer.

Den ändlösa strömmen av ord håller nu på att driva många fotografer till vansinne. Huvuvärk och konstant trötthet är vanliga symptom på det som i läkarkretsar kallas verbalt utmattninssyndrom.

Trots sin svåra situation har ändå Sten Johansson haft tur. Han har nu börjat arkivera sina bilder på DVD-skivor och har fått bidrag för att bygga ett ljudisolerat förråd där han kan förvara dem.

– När digitalkamerorna kom verkade det så jävla bra att kunna ha allt tillgängligt alltid men nu börjar vi se baksidan och det verkar som om vi får ha det lite mer som förr, med bilder i stora arkiv, säger han.

Batteri med inbyggd kamera skapar förvirring

Helt vanliga alkaliska batterier kan ersätta digitalkameror. Nyheten slog ned som en bomb idag vid lunchtid.

I den mån det nu är en nyhet. Det visade sig nämligen att informationen legat, insmugen visserligen, men ändå fullt öppen och läsbar för vem som helst, på batteritillverkaren GP:s hemsida.

Man kan ta upp till tre gånger fler bilder med en digitalkamera jämfört med ett vanligt alkaliskt batteri

“Man kan ta upp till 3 gånger fler bilder med en digitalkamera jämfört med ett vanligt alkaliskt batteri.”

De kanske inte skryter över det vitt och brett, men visst står det där, att GP:s Digi1-batterier kan användas för att ta bilder med. Visserligen bara en tredjedel så många bilder som en digitalkamera men med tanke på prisskillnaden är detta ändå något av en revolution.

Några frågetecken kvarstår dock. Det är till exempel oklart hur batterierna skall hanteras för att fås att ta kort och när man väl lyckats med detta uppstår nästa problem, nämligen att få ut bilderna ur batteriet.

Kanske kommer alla dessa frågor att få ett svar när detaljerna kring det hela klarnar. Vi lovar att återkomma så snart vi vet mer.