”Flytspackel en bluff”

Flytspackel flyter inte. Det säger en grupp forskare i en larmrapport som presenterades under vid ett frukostseminarium för byggbranschen, klockan sex imorse.

– Namnet är direkt vilseledande, rent av farligt, säger gruppens ordförande, Nils Mürstehn.

Forskarna har granskat så kallat flytspackel från ett tiotal tillverkare och säger att ingen av produkterna är ens i närheten av att kunna flyta i vatten, varken i vått eller torrt tillstånd.

– Det är inget stort problem så länge produkterna bara används av yrkesmän, men många som köper de här produkterna saknar tillräcklig kunskap och riskerar att luras av namnet. Det kan bli farligt, tillägger Nils Mürstehn.

I rapporten föreslår forskarna att flytspackel döps om till sjunkspackel. Även andra namn som till exempel rinnspackel har föreslagits, men fått stryka på foten av olika skäl.

– Flytspackel varken flyter eller rinner speciellt bra. Över huvud taget har flytspackel väldigt få av sina påstådda egenskaper. Det är mer som en kletig massa man häller ut på golvet och som uppför sig misstänkt likt Jabba the Hut.

Flytspackel själv befinner sig på hemlig ort efter mordhotet mot brodern, tidigare i veckan, och har inte kunnat nås för en kommentar. Företrädarna för samtliga spackeltillverkare sitter under morgonen i krismöte och har kallat till presskonferens senare idag.

En anonym badrumsrenoverare vi talat med nu under morgonen kallar hela övningen för ”en navelskådande och ganska löjlig lek med ord” och föreslår att byggbranschen borde ägna sig åt att försöka utveckla bättre produkter istället för att hålla på och hitta på nya namn till sina ”vedervärdiga produkter”.