Rondellhundar tar över i Linköping

Rondellhundar stora som hus kommer att helt ta över Linköpings stadsbild på några års sikt. Det avslöjar en stadsplanerare för syrrans granne nu i eftermiddag. Det första partiet lär redan vara på väg.

– Vi har beställt kinesiska och japanska rondellhundar i jätteformat till staden. De kommer att importeras via Norrköpings hamn, säger stadsplaneraren, som vill vara anonym.

I ett första läge kommer hundarna att placeras på lediga ytor. Platser som Trädgårdstorget och parken runt domkyrkan kommer snart att vara ett minne blott.

Men det slutar inte där. Redan inom ett par år kommer all tom yta att vara upptagen av rondellhundar. Då börjar nästa fas i projektet som innebär rivning av stora delar av centrum.

Den stora satsningen på rondellhundar kommer dock inte bara att förändra stadsbilden i Linköping utan innebär också stora utmaningar för kringliggande orter. I synnerhet kustsamhällen kommer att drabbas.

– Det kommer att inrättas professurer angående rondellhundarnas inre liv och forskas på deras medicinska behov. lla dessa professorer och medicinare kommer att behöva golfbanor och strandtomter. Det blir ett väldigt sjå.

Rondellhundar får egen rasklubb

Svenska Kennelklubbens centralstyrelse beslöt vid sitt styrelsemöte idag att bilda en rasklubb för rondellhundar. Beslutet kom efter flera månaders diskussioner.

– Jag förstår att det kan låta underligt. Jag var själv skeptisk i början men i slutändan var detta bästa alternativet för att säkra rasens fortlevnad på bästa sätt, säger Svenska Kennelklubbens ordförande Nils Erik Åhmansson.

Rasklubben startar sin verksamhet vid årsskiftet. Centralstyrelsen räknar med att verksamheten skall växa snabbt.

– Vi har redan över tusen rondellhundsägare som medlemmar. Med rasklubben räknar vi med ytterligare tillströmning.

Antalet rondellhundar har ökat lavinartat på senare år. Idag finns över tre tusen hundar registrerade i Sverige. Men Nils Erik Åhmansson räknar med ett stort mörkertal.

– Förhoppningsvis kan den nya rasklubben öka acceptansen för rondellhundarna i samhället och locka fler ägare att träda fram i ljuset.

Linköping byter namn

Enigheten var till slut fullständig när kommunfullmäktige i eftermiddags röstade om Linköpings namnbyte. Från och med 1 november byter staden namn – till City of Gör’t!

– Jag är mer än lovligt nöjd, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (m).

Den totala enigheten kom som en total överraskning efter en mycket stormig debatt.

Förslaget lades fram i september av miljöpartiet. Efter att uttrycket Gör’t! gjort sitt segertåg över världen tyckte partiet att det var dags att slutligen sätta den snart världsberömda staden på alla världens kartor.

– Vi diskuterade ett tag att byta namn till City of the Roundabout Dog, men fastnade sedan för Gör’t! som vi tycker är det som gör Linköping helt unikt.

Gör’t!

Östergötland har kanske mest gjort sig känt som rondellhundarnas födelseplats, men nu sprider sig ett annat fenomen med östgotiskt ursprung över landet. Allt fler säger ”Gör’t!”

Det finns en gammal regel som säger att enstaviga ord och uttryck saknar stuns. Det är därför enstaviga namn så ofta förlängs; förvrängs till någonting annat. Carl blir Calle, Hans blir Hasse och Lars Lasse.

Gör’t står mitt i allt detta som det stora undantaget. Från ”Gör det” till ”Gör’t” trotsar detta uttryck alla regler och konventioner och går från två stavelser till en, och vinner på vägen både i stuns och antal bokstäver.

Gör’t har etablerat sig från Ystad till Treriksröset. Gör’t är överallt. Alla säger ”Gör’t!”. Gör’t du också!