Kuggfråga från sjukvården

En rad ja/nej-frågor från sjukvården. Första frågan: Din vikt? Ja eller nej?

Det kom ett brev från Västra Götalandsregionen. Bland annat innehöll brevet ett frågeformulär som ska fyllas i och skickas in.

Vissa grejer är lite kluriga. Till exempel vet jag inte om jag ska svara ja eller nej, på frågan om min längd. Vad är det de undrar egentligen? Om jag är lång? Om jag har en längd?

Fy fan för att vara kund hos Folktandvården i Västra Götaland!

En faktura är en faktura. Har du fått en felaktig faktura måste du bestrida den skriftligen och den som skickat fakturan måste också korrigera den skriftligen. Annars är det bara att betala.
I annat fall riskerar du inkassoavgifter, betalningsanmärkning och andra otrevligheter.

Detta vet alla som hanterar fakturor professionellt. Alla utom Folktandvården Lundby i Göteborg och Västra Götalandsregionen. De verkar inte veta ett skit om fakturahantering, så om du har oturen att vara deras kund står du där med skägget i brevlådan när något blir fel.

Tandsköterskorna må ha vita rockar, men låt inte det lura dig. Under den prydliga ytan döljer sig en svart verksamhet som inte drar sig inte en sekund för att göra livet besvärligt för dig. Att försöka hävda sin rätt mot denna fruktansvärda koloss till organisation är ungefär som att försöka smälta ett isberg med en ask tändstickor.

Historien börjar med ett tandläkarbesök som äger rum någon gång under 2007. Sedan går ett år. Mer än ett år går. Då plötsligt upptäcker Folktandvården Lundby att du inte betalat räkningen och ringer dig angående detta.

Det är förstås möjligt att jag faktiskt inte betalade för det där tandläkarbesöket. Det är osannolikt i och med att jag alltid betalar direkt efteråt, men det kan förstås ha inträffat av något skäl. Det var med en rejäl dos skepsis jag mottog beskedet på telefon, och jag bad förstås att få återkomma efter att ha kontrollerat detta.

Jag arbetar på dagarna. Det tar en del tid. Men om de nu inte upptäcker att de har en fordran förrän efter ett år lär det ju inte vara så jävla bråttom, tänker jag, så det hinner ta ett par dagar innan jag har hunnit gräva fram och kolla alla gamla kontoutdrag, för att eventuellt hitta den där betalningen, som de påstår att de inte fått.

Ett par dagar visar sig dock vara tillräckligt för att Folktandvården Lundby ska få iväg en faktura. Det hade väl kunnat vara godtagbart, eftersom jag faktiskt inte kan hitta någon betalning. Vad som inte är lika godtagbart är faktureringsavgiften på 50 spänn.

Jag skriver ett brev till Västra Götalandsregionen och förklarar att jag bestrider den där avgiften. Jag ber dem vänligen att svara inom åtta dagar.

Nu är är det plötsligt inte speciellt bråttom längre. Att skicka en faktura går tydligen fort men att svara på brev, det är uppenbarligen svårare.

Efter sådär tolv dagar hör någon av sig från Folktandvården Lundby. Nu har mitt brev varit hos juristen och vänt minsann och bestrida avgifter har jag ingenting för, får jag veta. Då blir jag arg. Riktigt jävla arg blir jag och undrar vad det är för ett sätt att behandla sina kunder egentligen.

Det går lite över förväntan kan man säga för plötsligt är min skuld halverad och jag ska få en ny faktura, istället för den gamla. Faktureringsavgiften måste jag betala. Det är tydligen helt omöjligt för Västra Götalandsregionen att skicka en faktura utan faktureringsavgift. Men jag kan bjuda på det. Jag har ändå inte tid att gaffla om det där just då, så jag accepterar upplägget.

Efter två veckor, just hemkommen från semestern väntar då ett brev från Västra Götalandsregionen på hallmattan. Det är en faktura på halva beloppet, som överenskommet. Vad som däremot inte väntar på hallmattan är en kreditfaktura på den tidigare fakturan, som skulle makuleras. Inte ett ord om den.

Plötsligt sitter jag alltså med två fakturor. En på 770 kronor + faktureringsavgift och en på 375 kronor + faktureringsavgift. Min skuld till Folktandvården har plötsligt vuxit från 770 till 1245 kronor. Det som skulle bli hälften så dyrt har istället blivit 60 procent dyrare.

Den fösta fakturan ska betalas 18 december, vilket betyder att pengar kommer att dras 17 december, så nu är det bråttom. Det blir fax till Folktandvården Lundby på morgonen, måndag 15 december med krav på besked. Ganska snabbt behöver jag besked. Jag skulle behövt ha det just nu faktiskt, för att veta om jag kan stoppa den där betalningen eller inte.

Tror ni att Västra Götalandsregionen bemödar sig med att svara på mitt fax? Tror ni att någon från Folktandvården Lundby hör av sig?

Imorgon tänkte jag åka till Folktandvården Lundby och be om mina journaler. Det ska bli mycket intressant!