Hur mycket väger en meter grädde?

Vispad grädde på sprejburk

Vi har väl alla någon gång funderat över hur många meter som egentligen ryms i en sån där sprayburk med grädde. För de flesta av oss stannar det antagligen vid spekulation, men för er som alltid undrat kan syrrans granne idag stolt presentera resultatet från sin stora gräddmätning.

Testmetod
Försöket förbereddes genom att sprayburken skakades ordentligt, enligt instruktionerna på utsidan. Burken vägdes och därefter inleddes mätningarna.

För varje mätserie sprayades en sträng grädde, i jämn takt längs en uppmätt sträcka på en meter. Därefter vägdes burken för att fastställa vikten hos den utsprayade grädden. Samma mätprocedur genomfördes totalt fem gånger. Slutligen vägdes den utsprayade gräddmängden för att verifiera resultaten från vägningen av flaskan.

Resultat
De fem sprayomgångarna visade genomgående på en viktförlust för flaskan på mellan 13 och 14 gram per omgång. Slutvägningen av det sammanlagda resultatet (5 meter grädde) landade på totalt 66 gram, motsvarande 13,2 gram per meter.

Slutsatser
En burk spraygrädde väger netto 250 gram. Om vi räknar på en metervikt av 13,2 gram motsvarar detta 18,9 meter grädde.

4 reaktioner till “Hur mycket väger en meter grädde?”

 1. Beror inte vikten av en meter grädde lite på hur brett med grädde man sprayar?

 2. Jo, men variationen är inte så stor som man kan tro. Drar man ut strålen för fort bryts den upp och drar man för sakta börjar den ringla sig.

  Mellan 18 och 20 meter grädde får man ur ett paket, beroende på sprayhastighet.

 3. Tänk att jag missat detta bidrag i konsumentupplysningens tecken. Tack för blänkarna i högerspalten som gjorde att jag äntligen fick svar på detta.

  Man tycker ju att den informationen borde stå med stora siffror och bokstäver på burken, men det är väl ungefär som med koktiderna på pastaförpackningarna, som ofta kräver mikroskop och tio minuters letande för att hitta: sådant skall vi konsumenter inte bry oss om, varumärket är viktigare.

 4. Fantastiskt!
  Jag ska baka till 30 personer och har faktiskt undrat hur mycket en burk räcker till. Men nu behöver jag inte undra längre. 🙂
  Tack för en underbar konsumentupplysning!

Kommentarer inaktiverade.