Dagens skivtips: Aquapanel

Aquapanel är en våtrumsskiva som kommer från helvetet. Den är ett djävulens påfund, och en hämnd på alla som tycker det är snyggt med kaklat badrum.

Aquapanel säljs i skivor, något för stora för att du skall kunna hantera dem enkelt. Skivorna väger ungefär ett och ett halvt ton styck och knäcks lätt vid oförsiktig hantering. Avsikten med detta är att du skall göra sönder skivorna på vägen mellan byggmarknaden och hemmet, där de skall installeras, så att du måste köpa fler skivor.

Aquapanel består av cement och väv. Cementens uppgift är att vara tung och ömtålig, medan väven skall hålla ihop skivan lagom tills det är dags att montera den, då hela skivan kollapsar. Väven fungerar därefter som en säck full med krossad cement.

Aquapanel skall monteras med speciella, hårda skruv, som inte finns till försäljning. Det är naturens sätt att berätta för oss att man inte, under några som helst omständigheter, på egen hand skall köpa Aquapanel. Alla som på egen hand köper, transporterar, sågar eller monterar Aquapanel istället för att anlita proffs är idioter och får skylla sig själva.

30 reaktioner till “Dagens skivtips: Aquapanel”

  1. Hej Aquapanel-fantast!
    Vore roligt att få höra var Du hittat vår fantastiska produkt så vi kan hjälpa den återförsäljaren få rätt på sitt sortimennt.
    Trist att våra hanterings- och montageanvisningar är så obegripliga eller otillgängliga att Du misslyckats så fatalt… 🙂
    Du är välkommen till Åhus så skall vi utbilda Dig till en fullfjädrad Aquapanel-montör av högsta rang!

    Mikael Ståhlfors
    Sverigechef
    Knauf Danogips GmbH
    Åhus, Sverige

  2. Hahahaha! Jag skrattar så jag gråter!

    Ta erbjudandet! Du får säkert betald logi, profilkläder, kanske tillochmed med revärer och epåletter i käcka färger, och gratis Aquapanel resten av livet.
    Dessutom en fin titel – fanjunkare?

    Undrar om du kan få en skärmmössa med hård skärm och fint mössmärke?

    Och så kan du ju kränga säckarna med krossad cement som fyllnadsmatriel på blocket och tjäna en slant?

  3. Bäste google + aquapanel,

    Det är klart att du skall välja Aquapanel! Eller tror du att Minerit är så mycket bättre?

    Det du skall låta bli är att försöka köpa Aquapanel med en Toyota Prius och bo två trappor upp utan hiss.

  4. Vaför inte tala om den värsta av ej organiska gips skivor för badrum.Glasfiberskivan man blöder näsblod av och hostar sönder lungorna .Totalt värdelös skiva där man tar 500kr i betalning för att man har hittat på att ingenting annat är bra nog att andvända.Klart det handlar om pengar ,dom skiter i dom som ska montera skivorna.Jag har talat med kunder och dom vill inte ha in skivan i huset enns.Nu finns det alternativ som ingen talar om.Tex Minerit har en skiva som är klar med tätskikt.Men det finns en klart bäst skiva,den är gjod av frigolite med ett tunnt betong skikt på varje sida.Den väger nästan ingenting och finns i flera olika storlekar.Skärs som vanligt med gips kniv.Men den talar ingen om.

  5. Aquapanel är inte uppskattad bland proffs , oftast inte Minerit heller. Då är det inte så konstigt att ”vanligt” folk inte gillar dessa… Det stämmer inte att Minerit finns med färdigt tätskikt som är godkänt för badrum–TÄTSKIKT SKA PÅ OAVSETT VAD MAN HÖRT / LÄST ! Den lätta frigolitskivan ( polystyren ) heter LUXELEMENT är tysk och har funnits i Sverige sen 80-talet och är alltså ingen nyhet som tagits fram för att möta nya krav i våtrum. Den fungerar till det mesta , finns i olika tjocklekar, lättarbetad,miljövänlig mm. Hur bra som helst ! Det negativa är givetvis priset men inga av de godkända skivorna är billiga….man får väga in svordoms/tidsparandet o ev. dyr hantverkstid…..
    Hoppas detta hjälpt någon !

  6. Riktigt roligt.

    Det har väl flutit en del vatten under broarna sen dess (läckt en del genom dåligt utförda tätskikt.
    Aquapanelen är iofs en tung skiva, finns dock i 2 storlekar 900×2400 oxh den lite behändigare 900×1200.
    Gyprocs Glasroc har nog blivit mycket bättre bindemedel, kliar och sticker inte lika mycket i näsan nu.
    Minerit våtrum går att sätta utan tätskickt, bara man tejpar skarvar och hörn.

    Roten till allt ont är väl alla låtsassnickare som snålade in på materialet, stod det att det skulle rollas 4 lager doppade de rollern och drog upp(1)-ner(2)-upp(3)-ner(4), klart!!
    Sen tog man med den halvfyllda burken till nästa bygge och gjorde likadant där, debiterade sedan självklart all kunder den mängd som det borde gått åt…..

    De nya bestämmelserna är åt h–vete, det får inte sättas någon spån/osb/plyfa bakom våtrumsskivan för att det inte får förekomma något organiskt?!?!?
    För en regel som kortling för duschblandare & stång är ju jätteoorganisk??
    Eller är det bättre att borra 10mm hål genom både kakel & tätskikt för att knö in en läckande mollyplygg sen???
    Mupparna som sitter och skriver ihop sånt dravel borde komma ner på jorden och få lite smuts på kontorsfingrarna!!

  7. Efter 6 månaders arbete med Aqua panel indoor hostar jag blod och har näsblod nästan varje dag… även om jag haft munskydd när jag sågat skivorna med dammsugare.
    Åt helvete med dessa skivor. Rygg och knä har med tagit stryk. 37 kg /skiva….. vansinne!!

  8. Rispa väven med kniv och sedan är det bara att knäcka skivan som du gör med vanlig gips. Håller på nu och det fungerar perfekt och du slipper allt damm. Dessutom är 1200×900 skivan hyffsat lätthanterlig och gjorda att jag bestämde mig för Aquapanel.

  9. Ok , jobbar dagligeen med installatio av diverse olika våtrumsskivor , och med erfarenhet bakom mig kan jag säga att

    1 Glasfiber armerad gips .

    En skiva som är lätt att hantera lätt att arbeta med.
    Nackdelen är att den dammar och är rentav farlig
    att bearbeta , pga de fina glasfiberpartiklarna,
    skivan har mer eller mindre bannlysts från storbyggen
    tex:skanska då man tvingats sanera arbetsplatsen från glasfiberpartiklarna.
    Dock KAN man om man är lite smart Prima skivan INNAN man börjar bearbeta den ,då dammar det inte LIKA mycket.

    Minerit . JÄVLA SKRÄP , svår att skära bör sågas sen spricker skivhelvetet i kanterna när man skruvar , Dessutom dammar den nå obarmhärtigt när man sågar i skräpet .
    Väger mycket och är ömtålig .
    Dessutom har man börjat sälja dessa helvetesskivor färdigprimade, vilket gör att man måste ha ett lager plast mellan varje skiva vid förvaring annars klibbar de ihop och de blir bara om möjlig ennu mer skit av skivorna .

    Och min största undran när det gäller denna färdig primade skiva är varför den är just färdigprimad ?
    Vid påläggninga av tätskickt skall man använda en primer av samma märke som själva gummit , fiberremsor osv .
    Så varför i helvete ska man betala xtra för en färdig primad skiva när man endå måste prima skivhelvetet i samband med tätskicktet.

    Aquapanel , kräver lite finess när man arbetar med den . lätt att skära ,hyffsad att skruva men väl på plats har man en jettefin och stark yta att kakla på , fördelen är även att man kan använda skivan liggande med regelavstånd cc 60 om man så vill .
    dessutom finns dessa skivor i formatet 90×180

    Sen är det ju så att vid allt arbete med material som tenderar att damma SKA man ANVÄNDA riktiga andningsskydd och Helst kapa bearbeta skivorna utomhus , annars ha en damfälla om man promt måste bearbeta dom innomhus . Altså inga jävla pappersmunskydd köp en riktig siliconemask med partikelfilter typ hagström eller m3.

    Mitt föstahandsval är endå aquapanel, men så har man ju lite finess också .

  10. låt mig också lillägga att de är tack vare alla jävla halvamatörer
    och timellfans som vi har dessa jävla pissregler för våtrum!
    OM man vet vad man sysslar med och aplicerar tätskicktet jämt och med angiven kg mängd per kvadrat så kan man eligt min mening och de flesta i branchen i princip använda vilken jävla piss-skiva som helst i väggarna nu mera ,
    Ardals tätskickt system har ett ång motstånd på 2 000 000 Nånting minns inte vad enheten kallas,
    medans gränsen för ett godkänt tätskickt går vid 1 000 000 bla bla bla , med andra ord Själva gummit och primern är helt täta det handlar mer om vem som står bakom rollern.

  11. Ivarsson Sverige har en våtrumsskiva som är cementbaserad men innehåller inte glasfiber. Finns i 600, 900.1200 bred. Den heter Hydropanel läs mer på ivarssonsverige.

  12. Hej Jag har varit plattsättare i 15år nu och jag har rivit en jävla massa badrum pga renovering. Dom här jävla våtrumsskivorna tror jag bara är någon grej så att staten ska få sin del av kakan. Har rivit närmare 700 badrum med vanlig gips på väggarna och det har varit ytterst sällan fuktskadat och då har det berott på att man fuskat med tätskiktet inget annat.

    Så SLOPA DEN HÄR JÄVLA LAGEN MED VÅTRUMSSKIVOR SOM KOSTAR SATAN !!!!!!!!!!!!!!!

  13. Någon som har erfarenhet av LIP BOARD?
    Väger ingenting men funkar den? Jag har flyttat in i ett radhushelvete med mögel bakom duschrum pga av att nån j-a amatör har slarvat med tätskikt och genomföringar. Gick inte att upptäcka vid besiktning.

  14. Lipboard är som Lux element skivan fast den är i mina ögon en bättre produkt då du inte behöver använda deras så kallade brickor som kostar satan samt att dom har ett betydligt bättre montage lim än lux, även det till ett mycket bättre pris. Den enda för delen med Lux är att du kan använda deras 12,5mm skiva direkt på 600mm/cc och med Lipboarden måste du ha 20mm men sen är den billigare än Luxen så det jämnar ändå ut sig tillslut.

  15. He he,
    det här kan vara den mest underhållande tråden på hela internet. Rätt intressant. Men mest underhållande. 🙂

  16. Superintressant läsning lol. Håller med många av er. Pelleponken rockar. Jag har varit arbetsledare för ett gäng som monterade ca 500 ton aquapanel, alla gick på knä efter en vecka. Dessa monörer var samtliga fullt friska starka yrkesarbetare.

  17. Hejsan, kollegor och vänner. Om man nu skall bortse från de dåliga skivorna som finns för badrum och det faktum att man nu måste använda speciella våtrumsskivor, vad är det som vore optimalt. Vad är önskeskivan? Finns det mått längd, bredd, tjocklek, material, och tyngd som vore optimalt för er proffs och även hemma snickrare. Även karaktären som yta och kanske att den skall damma mindre när man sågar??

    Jag sitter på produktions och utvecklingsavdelningen på en av Sveriges fibercement importörer, det vore toppen om man fick lite input.

  18. Wexel, om du nu sitter på utvecklingsavdelningen på en firma som jobbar med fibercement borde du ha lite bättre koll och kanske berätta för det breda massan att det numera är nya regler som gäller för våtrum!!
    Era sötebrödsdagar är över och det är numera tillåtet att använda vanlig gips i stora delar av våtrummet. Gå in på bkr.se och läs på!
    Du har dessutom postat ditt inlägg samma dag som de nya reglerna började gälla…….

  19. Okej!

    Har betongväggar i badrummet som är väldigt knöliga så jag vill bygga in skiten med skivor på plåtreglar. Dessutom är det en del rör som jag vill dölja. Måste också bygga en låda på en vägg runt rören till bergvärmepumpen.

    Frågan är då vilken skiva skall jag använda? Vilken är bäst och gör att jag kan fortsätta andas resten av livet? Vill att det skall vara lätt att montera och vill alltså inte hosta blod.

    Vad sägs om fermacell fibergips?

  20. Underbar läsning. Man ska inte vara tråkig motvallskärring bara för att man bygger hus. Med lite stake och nyfikenhet blir det riktigt roligt -för det mesta-.

  21. Allt som har med glasfiber inom bygg kan orsaka rött rinnande näsor. Jobbar på en byggfirma, använder just nu LIPboard till badrumsväggar. Vet icke om jag är känslig men har haft kraftigt med näsblod efter 2 dagars användande av dessa cementbelagda frigolitskivor. Någon annan som upplever detsamma? Tacksam för åsikter:-)

  22. Är det inte tydligt?
    Försäkringsbolagen vet ej, endast hur de skall öka sina
    inkomster.
    Branschen vet ej säkert, men påverkar gärna okunniga byråkrater då de vet att ”nya pengar” finns att tjäna.

    Giftiga skivor, hur många cancerfall i framtiden?

    Varför är det ej godkänt att täta dessa utrymmen liknande en plastbåts uppbyggnad?

    Finns och funnits godkända regler för arbetsmetoder och personliga skyddsutrustningar i många år.

Kommentarer inaktiverade.