Tio saker att testa när datorn krånglar

Vi vet alla hur det är. Plötsligt bara vägrar datorn fungera. Det susar i fläktarna och på ytan ser allting bra ut men ingenting fungerar. Men det finns hjälp att få! Med syrrans grannes tiopunktsprogram är du snabbt på banan igen.

 1. Kolla efter virus – Kanske inget revolutionerande tips, men oväntat många kör utan antivirusprogram och är du en av dem kan du vara säker på att burken snart kryllar av elakartad kod som gör sitt bästa för att förstöra.
  De flesta antivirusföretag erbjuder någon form av gratis virusscanner som du kan köra direkt från deras hemsida. Börja där och se vart det leder. Eller installera Avast. Det är gratis!
 2. Kolla efter spionprogram. Fler program än du tror installerar inte bara det du tror utan även någon form av spionprogram som kollar vad du gör och skickar information om dig till annonsföretag och spammare. Till slut tar de över helt.
  Programvaran Adaware från Lavasoft finns i en gratisversion som du kan ladda ned och använda hemma.
 3. Installera om skiten! Till slut blir det bara för mycket. Hur mycket du än rensar från virus och spionprogram hjälper det inte.
  Windows ruttnar. Det är ett faktum. I synnerhet om du håller på och installerar en massa program hela tiden. Det är inte meningen att du skall installera program på din dator. Den skall bara stå där och fungera.
  Mata in installationsskivan och låt den göra sitt jobb. Glöm inte att spara undan all musik och film du slangat ned först. Sååå roligt är det ju inte att sitta och leta på the Pirate Bay.
 4. Köp ny dator. Snabbt och lätt. Ut med det gamla och in med det nya. Vips har du en helt ny dator att sabba. Enjoy!
 5. Byt till Linux. Du slipper spionprogram. Du slipper virus. Åtminstone sådana du kan hitta och göra något åt. Du slipper också det mesta av alla gamla program du är van att använda. Och spel. Du slipper spel. Helt!
  Du får också chansen att ägna timmar åt att sitta, frustande av vrede, framför ett terminalfönster. För du vill ju utnyttja ditt fina grafikkort till fullo. Och din skärm. Och ditt tangentbord. Och gärna musen också.
  Sen får du lägga en massa tid på att installera patchar också. Något för den händige.
 6. Skrivmaskin – Du har en Remington. Den står i källaren. Trygg och säker mekanik som aldrig krånglar. Garanterat virusfri. Och allvarligt talat, du använder ju bara datorn till att skriva brev ändå. Glöm inte att köpa nytt Tippex för din gamla flaska, från 1992, har torkat ihop vid det här laget.
 7. Papper och penna – Till och med utan skrivmaskin klarar du dig. För det är ju trots allt vad man gör på sin dator. Skriver. Läsligt och ibland helt oläsligt. Men det som kommer ur skrivaren ser alltid lika snyggt ut. Skriver du för hand kan du välja själv. Inga drivrutiner att konfigurera och inga tonerkasetter att byta. Du kan till och med rita om du vill – utan en crackad version av Photoshop.
 8. Etch a scetch – Din dator har ett minne som enkelt kan tömmas. Men det finns enklare sätt att förstöra information. Det kostar dig högst en hundralapp. Sen är det bara att rita loss. Tröttnar du och vill börja om är det väldigt enkelt att radera. Man bara drar i en spak. Eller vrider på en ratt.
 9. Telefon – Du måste inte skicka epost. Du får ringa. Det går faktiskt. De flesta har fortfarande telefon.
  Du märker direkt om någon lyssnar i andra änden och får svar direkt, istället för att behöva vänta fem minuter. Eller fem timmar. Eller kanske fem år.
 10. Skrik! Du har en hals. Den har hängt med ett tag. Produktutvecklad under miljontals år. Ganska buggfri vid det här laget. Bara att använda. Enda nackdelen är att du måste befinna dig ganska nära den du vill kommunicera med. Men allvarligt talat: Hur många måste du egentligen prata med åt gången?

Fortfarande vilse. Jag är ledsen, men i så fall är det kanske lika bra att du låter bli att kommunicera med människor. Det verkar inte vara din grej. Starta en blogg istället. Det är ju ändå ingen som lyssnar på dig.

6 reaktioner till “Tio saker att testa när datorn krånglar”

 1. Tjenis.Jo så kan det ju vara ibland beroende på vad man använder för system.Är det Windows XP du skriver om så finns det en del småsaker som går att lösa beroende på vad du nu känner till eller inte.

  1.Tre sätt att börja med om datorn djävlas är att klicka på Start och sedan kör.
  I denna ruta skriver du (msconfig) och kollar sedan igenom autostart om där är något nytt eller självinstallerat program som ställer till problem.

  Nästa steg är att skriva in (services.msc) i (kör) fältet och kolla igenom i Windos operativsystem om något ser galet ut.Sällan detta händer.Däremot kan du slå på och av oönskade tjänster här som egentligen inte används överhuvudtaget utan är med i XP från gamla tider.Bara att prova och se vad som händer beroende på vad du väljer.

  Sista steget är att skriva in (regedit) i körfältet där hela register systemet kommer upp.Här brukar det smyga sig in en hel del skit med tiden som slöar ner datorn något enormt beroende på att vid avinstallation så försvinner en del av dessa operativ länkar inte som det var tänkt utan ligger kvar och Windows går igenom dom vid varenda uppstart.Går bra att ta bort dessa länkar som man misstänker inte hör hemma här men under största varsamhet då en fel borttagning kan resultera i kaos.

  Funkar inget av ovanstående starta datorn i felfritt läge som bruka vara f8 genom att trycka ner denna knapp eller konfiguration under nästa uppstart en eller några gånger så startar dator oavsett problem och du kan leta vidare.

  Annars skaffar du ett extremt bra register rensningsprogram vid namn Reg Organizer,tyvärr betal program men finns även andra fria sådana som sköter hela proceduren på egen hand.
  Kör sedan det fria CCleaner som lär ta bort flera hundra megabyte om datorn aldrig är städad.

  2.Har du nu kommit så här långt så kan du gott småtrimma hela systemet genom att klicka i följande ordning
  Start
  Kontrollpanelen
  System
  Avancerat
  Prestanda klicka inställningar
  Prova dig fram med att avmarkera i rutorna något som lär pigga upp datorn även om du blir av med en del glitter i systemet.

  Et annat bra sätt för att gasa på med menyerna är att klicka
  Start
  Skriv sedan (regedit) i (kör) fältet
  Hitta följande i detta registersystem (HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\)
  Välj (MenuShowDelay)
  Högerklicka och välj (Modify/ändra)
  Ändra detta nummer som du ser till (100) och gärna ner till ca (80)
  Det är fördröjningsproceduren du nu ändrar i menyerna som kommer att ge dig en betydligt snabbare dator.

  Har du nu följt ovanstående och bortser från parenteserna som inte ska vara med runt nämnda ord och siffror så lär du få se en positiv förändring.Är du osöker så skippa punkt 1 och gå till punkt 2 då detta är bättre än inget men ju som sagt inte löser driftproblemen.

  Ha det gott.
  SideShow Surfer.

 2. tjaa det bästa du visade var nog linux mac har en förmåga att inte visa när den sakta med säkert likt windows dränks i shit skillnaden är att du inte märker det lika väl på en mac och att det går snabbare på en windows fördelar med linux:
  1. För avancerat för hackers!!!
  2.Efter någn dags sittande och svärande vid burken så kommer den aldrig mera att krångla
  3.många program följer med de flesta t,ex med open suse följer ett avancerat bild reg program med och bra media spelare o.s.v
  4. mycket enkelt att samtidigt ha windows xp på burken (varför man ska ha de vet ja inte men)
  5. ökar burkens prestanda avsevärt du kan köra 40-200 progr på en hyfsat modern burk utan att märka skillnad
  6. det går även att välja lägre system inst så du kan inst ngn linux version på din gammla 95 a

 3. Detta var en mycket underhållande blogg. Jag placerar dig Syrrans Granne i mina bokmärken.

  Ha en bra början på året. Jag fick en bra start eftersom jag hittat din blogg

  Kimberly

Kommentarer inaktiverade.