Sopa framför egen dörr, Bodström!

Kina bryter dagligen mot “massor av mänskliga rättigheter” och Sverige bör därför bojkotta delar av OS. Det tycker Sveriges förre justitieminister, Thomas Bodström.

Protestera mot länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ja, det låter väl rimligt. En fråga bara:

Vilken svensk minister är det som gått i bräschen när det gäller kringskärandet av demokratiska rättigheter och införandet av repressiva åtgärder i Sverige?

Jo, det var visst justitieminister Thomas Bodström.

Kanske skulle sopa lite framför egen dörr först. Fast det är väl svårt nu när han inte är minister längre. Det kanske är ångesten som talar…

4 reaktioner till “Sopa framför egen dörr, Bodström!”

 1. Jämställer du 60 års ockupation, 1,2 miljoner döda och 6000 förstörda kloster med buggningslagen? Bara nyfiken.

 2. Nej, men en före detta minister som ägnat sig åt att införa massövervakning av människors kommunikation, systematiska kränkningar av människors privatliv och som dessutom förespråkar censur kanske inte skall kritisera andra som ägnar sig åt att kränka mänskliga rättigheter.

 3. garv* precis….
  Bodström = dubelmoral.
  Bodström = patetiskt.
  Bodström = trångsynt.
  Bodström = Stjäla billiga politiska poäng.
  Bodström = kommer aldrig bli minister igen.

 4. Idrott och politik är två vitt skilda ting, säger vissa folk.. Är inte ett ovanligt korkat sätt att försvara sina egna intressen!?

  DÅ: OS i Berlin 1936 var ett gigantiskt propagandajippo för nazismens Tyskland. Bakom järnridån var medaljer i de största internationella turneringarna viktiga symboler för kommunismens överlägsenhet som ideologi. Men till vilket pris?

  NU: Det väckte uppseende när USA helt nyligen strök Kina från utrikesministeriets svarta lista över de tio länder i världen som är sämst på att respektera mänskliga rättigheter. Tre dagar senare bryter helvetet ut i Tibet, när buddistiska munkar och vanliga medborgare demonstrerar mot Kinas förtryck, med livet som insats. Ett hundratal människor uppges ha omkommit i kravallerna.

  USA och EU uttrycker sig oerhört försiktigt och idrottsrörelsen uttrycker sig inte alls. De enda som gör sina röster hörda är opolitisk bundna medborgarrättsrörelser som Amnesty International och Avaaz.

  Det har inte alltid varit så här. 1980 beslöt USA att bojkotta sommar-OS i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan och fick andra länder med sig.

  Alltså tiger vi och lider och blir därmed medbrottslingar.

  Kanske är det då ingen som längre minns de döda munkarna i Tibet och Burma, när Kina visar upp sina bländverk för världens inbjudna stats- och regeringschefer den 8 augusti.

  Officiellt var det väl meningen att Kina skulle organisera OS på mänsklig frihets villkor?! Nu blir det i stället resten av världen som får acceptera ett högst tvivelaktigt OS på diktaturens villkor. En värld, en dröm, lyder mottot. Vems dröm? Vilken dröm? En dröm om accepterat förtryck och egoism utan helhetssyn?

Kommentarer inaktiverade.