Linux på Acer Aspire Timeline 1810T

Acer Aspire Timeline 1810TDet här är del två serien om Acer Aspire Timeline 1810T. I första delen tog jag upp den ur kartongen och provkörde lite med Windows Vista. Idag är det dags att gå på djupet och prova hur den funkar med Linux.

Acer Aspire Timeline 1810T levereras förinstallerad med Windows Vista, vilket säkert är lockande för många. Men hur går det om man istället trycker in Ubuntu Linux? Väldigt bra, visar det sig, möjligen med undantag för batteritiden. Med lite tur går det till och med att titta på mpeg4-film i HD-format, även om just det faktiskt är på gränsen både i Vista och Ubuntu.

Mitt första försök hade tiden emot sig. Ett trådlöst nätverk som åkte jojo och uteblivet stöd för det fasta nätverkskortet gjorde att försöket avbröts i förtid.

Efter att ha brottats med Windows Vista i ett par veckors tid är det väl bara att konstatera att lite mer uthållighet hade lönat sig. Den saknade drivrutinen tar ungefär fem minuter att ladda ned och installera och därefter funkar faktiskt allting.

Wubi – Enkel installation med förhinder

Den här gången tog jag en genväg och installerade Wubi. Det innebär helt enkelt att du slipper skapa en särskild partition på hårddisken för Ubuntu. Istället skapas en stor fil som fungerar som en partition. Det blir lite sämre prestanda på just disken, men det är inget problem för det här testet.

Ett problem är det dock om du försöker välja ett annat språk än det som Wubi-installationen föreslår. Gör inte det. Det fungerar inte. Det kan fungera om du har en dåligt uppdaterad Windows-version, men då har du andra problem. Låt standardvalet för språk vara och byt efteråt istället, om du måste.

Igång och iväg!

Du behöver ett trådlöst nätverk för att komma igång. Antingen det, eller så får du ladda ned drivrutinerna för det fasta nätverkskortet i förväg. Paketet heter AR81Family Linux Driver. Senaste versionen i skrivande stund är 1.0.0.10 men kolla för säkerhets skull här efter senaste versionen.

Om du vill köra Ubuntu i Wubi som jag gjort är det bara att stoppa i CD:n när du har Windows igång och välja att starta Wubi.exe (finns i roten på CD:n). Annars stoppar du i CD:n och startar datorn från den.

Om du väljer att inte köra Wubi utan istället installerar till en egen partition måste du börja med att lösa nätverksproblemet. Har du ett trådlöst nät och vill köra standardinstallationen startar du enklast Ubuntu från CD:n först och ansluter till nätverket. Därefter är det bara att dra igång installationen.

Har du inget trådlöst nätverk gör du på samma sätt, fast du startar istället ett terminalfönster och följer denna howto för att få igång det fasta nätverket. Observera dock att det finns ett fel i instruktionen. Där det står att du ska använda kommandot sudo modprobe arl1e fick jag istället skriva sudo modprobe atl1e, oklart varför, men antingen står det fel, eller så varierar hårdvaran mellan olika marknader.

Om du är avancerad nog att använda den alternativa installationsskivan för Ubuntu får du göra motsvarande i någon virtuell konsol, men är du så avancerad vet du mycket väl hur du ska göra.

Konfigurera, konfigurera, konfigurera

Jag körde installationen med en extern skärm inkopplad. En rejäl skärm med upplösning 2048×1152 har jag inkopplad i HDMI-porten. Efter installation fick jag manuellt gå in i skärminställningarna och ändra från standardupplösningen 1024×768, och det funkar. Däremot får fönsterhanteraren problem efter en omstart. För att skrivbordet ska fungera korrekt måste jag gå in och ändra inställningarna, först till en lägre upplösning och därefter tillbaka till ursprungsläget.

Webbkameran funkar direkt. Det är bara att installera Cheese, så kan du genast sätta igång och ta såhär fina bilder:

Bildkvaliteten på den inbyggda kameran lämnar en del övrigt att önska.Man kanske inte blir så snygg, däremot ganska grön. Vill du ta snygga bilder rekommenderar jag att du använder en riktig kamera. Men det funkar…

Ljud… Ljud under Linux är verkligen inget favoritämne. Vi kan väl sammanfatta det som att ljudet funkar. Det går att spela upp ljud i högtalarna, och i hörlursutgången och med lite tur går det även att använda både intern och extern mikrofon. Efter en stunds experimenterande med mixerinställningarna gick det i alla fall att ringa till Älvdalen med Skype och prata bort 20 minuter.

Men jag vet fortfarande inte vad volymknapparna på tangentbordet reglerar. Det går att höja och sänka volymen med dem, men volymen för vad vet jag inte. Inte  för högtalarna i alla fall. Jag misstänker att de möjligen reglerar volymen på ljudet i HDMI-utgången men det har jag ingen utrustning för att kolla.

Kortläsaren… var jag nära att glömma, men den funkar. Du kan lugnt fortsätta fotografera.

Pekplatta. Ja, det finns en pekplatta och den kan du använda, men det är något med känsligheten som inte är så bra. Efter att ha inaktiverat möjligheten att klicka på själva plattan gick den i alla fall att använda, även om jag nog föredrar en riktig, extern mus.

Åtta timmars batteritid… eller kanske 4,5

Batteritiden är alltid ett sorgligt kapitel när det gäller bärbara. Framför allt är det sorgligt stor skillnad mellan reklam och verklighet. I Windows Vista är det ändå möjligt att komma i närheten av de utlovade åtta timmarna, men med den här distributionen av Ubuntu ser det värre ut. Nu har jag kört burken i fyra timmar på batteri och enligt operativsystemet har jag ca 30 minuter kvar.

Det är inte riktigt acceptabelt och att byta från Windows Vista till Ubuntu under dessa förutsättningar skulle förfela en hel del av syftet med datorköpet – att kunna jobba en hel dag, utan att behöva ta med sig laddaren. Det där går säkert att förbättra, men det får bli en senare övning.

Det här är del två i min serie artiklar om Acer Aspire Timeline 1810T. I första delen tog jag upp den ur kartongen och provkörde lite med Windows Vista.

6 reaktioner till “Linux på Acer Aspire Timeline 1810T”

 1. Ahhh… Redax har äntligen upptäckt Wubi? Gôtt mos!

  Fast jag vill ju gärna rekommendera Ultimate Edition när det gäller Ubuntu. Att deras torrent-download fungerar perfekt gör ju, bara det, att man blir bafflad. Och att de sedan har en IPv6-kompatibel tracker, vad mer kan man begära?

  IPv6 is the shit! Jag förväntar mig att Syrrans Granne inom kort tar upp detta livets nödtorft, och hur man går tillväga för att äntra 2010-talets internet. Blixtrande snabbt är det minsta man kan säga, här ute på de öde IPv6-vidderna, lång borta från Svenne Banans porrsurfande och annan skit som tar upp bandbredd för oss dedikerade internetproffs.

 2. Kommer det en del tre med en full installation av Ubuntu eller Ubuntu Netbook Remix också då du dessutom fixar batteriproblemet?

 3. Om jag klarar att fixa batteriproblemet eller inte återstår att se, men intentionen har hela tiden varit att köra UbuntuLinux och inte Windows på den här burken så ja, det kommer fler inlägg i ämnet.

  Jag vågar också utlova en del skruvande i hårdvaran. En blåtandsmodul ska nog gå att få in. Eller varför inte ett trådlöst bredband-kort.

 4. så då kan jag porrsurfa lite utan att det märks… då? På bandbredden menar jag…Som ju helt beror av IP version 6?

 5. Sajten Syrrans granne är kul. Måste medges. Br att få önska en god natts sömn!

Kommentarer inaktiverade.