Linux på Acer Aspire Timeline 1810T – uppföljning

Acer Aspire Timeline 1810TDet här är tredje delen i serien om Acer Aspire Timeline 1810T. I förra delen kunde vi konstatera att det går ganska bra att köra Linux på den, men att batteritiden är ganska usel. Idag kan vi konstatera att problemet är svårlöst och att Linux dessutom har problem att hitta disken.


Startproblem

Det är någonting med SATA-diskar i bärbara datorer och Linux. Första gången jag stötte på problemet var när jag körde Linux på min Macbook.

Jag trodde då att disken kanske var sjuk på något sätt. Oklart hur, för allt fungerade när man väl fick igång datorn, men det tog ofta flera minuter extra och ibland gick det inte alls.

Men nu vet jag vad problemet är. Det stavas AHCI och är ett protokoll för att komma åt SATA-diskar. Problemet är att med nuvarande Linux-kärna fungerar inte AHCI så bra. Det går att starta, men bara ibland. Oftast inte visar det sig.

AHCI går att stänga av i BIOS på den här maskinen. Det går att byta SATA Mode till IDE istället. Det ger säkert sämre prestanda, men å andra sidan går ju Linux att starta och det var ju det vi skulle göra.

PowerTOP

PowerTOP heter ett program från Intel. Det finns i form av ett paket som du kan installera via din pakethanterare. När du kör PowerTOP får du diverse tips om optimeringar, som du dessutom kan be PowerTOP genomföra direkt, förutsatt att du kör programmet som root. (Det rekommenderas ändå, eftersom du får mer information då.)

Men det är inget trolleri. Det blir en tumme i form av två mindre justeringar. Sedan vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag har ju en massa idéer på vad man skulle kunna göra förstås, men nu var inte tanken att jag skulle sitta i timmar och försöka trimma Linux utan se vad som går att göra med enkla medel.

Det blir fem timmar på en laddning i dagens session och nej, det är inte tillräckligt. Jag vill ha åtta timmars kräm och det enda som verkar kunna ge mig i närheten av detta heter just nu Windows Vista.

Tji Linux

Det blir inte så mycket mer Linux på den här burken. Inte just nu. Kanske senare. Det kommer nya distributioner i framtiden. Kanske blir det ett nytt försök redan i oktober.

…och så vägrar Windows starta

Som en liten bonus får jag inte igång Windows efteråt. Först kommer jag på att jag kanske ska slå på AHCI igen, så jag gör det, men det hjälper inte. Lyckligtvis finns det en last known good-konfiguration som fungerar.

Nu stänger vi Linux-butiken för den här gången. Jag pillar inte mer med det här nu, men andra får gärna försöka. Jag får hanka mig fram med Cygwin så länge.

Nästa gång…

…blir det en titt bakom alla hemliga luckor som sitter under datorn och kanske, kanske en blåtandsmodul, eller något annat skoj.

2 reaktioner till “Linux på Acer Aspire Timeline 1810T – uppföljning”

  1. Hej

    Hur är det med att installera Mac OS X på denna bärbara och göra den till en hackintosh ?

  2. Ingen aning faktiskt. Det är väl främst en fråga om huruvida hårdvaran stöds. Jag har varken möjlighet eller lust att prova, men det är förstås fritt fram för experiment.

Kommentarer inaktiverade.