Ubuntu 9.10 på Acer Aspire Timeline 1810T

Det var bättre förr!

Ja, nu tänker du kanske att ålderdomen slutligen hunnit ifatt mig, men nej, det var faktiskt bättre förr.

När jag provade att köra Ubuntu 9.04 på min Acer Aspire Timeline 1810T, lyckades jag få ut drygt sex timmars drift innan batteriet var tömt. Med version 9.10, som släpptes igår, fick jag bara ut fem timmar och då hade jag ändå slagit på laptop mode.

Drivrutinsläget är förvisso bättre. Jag behöver inte längre manuellt bygga och installera drivrutinen till nätverkskortet och det verkar fungera bättre med extern bildskärm men vad hjälper det när strömmen rinner ur systemet allt fortare?

Det ser alltså ut som om Windows 7 kommer att få en chans i alla fall, om nu Microsoft lyckas leverera någon gångtång. De ägnar sig ju fortfarande åt att leverera kartonger och plastbitar istället för programvara och har därför lyckats med konststycket att sälja slut på en produkt som till hundra procent består av information.

Bara för att vara på den säkra sidan ska jag köra ett nytt test av batteritiden i Windows Vista. Det kan ju vara tiden som rinner ur batterierna rent allmänt, även om det verkar konstigt att det skulle gå så fort.

Läs alla inlägg om Acer Aspire Timeline 1810T

6 reaktioner till “Ubuntu 9.10 på Acer Aspire Timeline 1810T”

 1. När Microsoft äntligen lyckas leverera den där tången, så hoppas jag att Redaktörens läsare får reda på hur den ser ut, gärna på bild.

  Annars kunde du väl kläckt ur dig lite tidigare, att 9.10:an suger ström som tusan, du vet ju att jag har en gammal Aspire 3000 som bara går en timme på batteri, eller…?

  Nu har jag ägnat tre timmar ungefär åt att uppdatera, och ännu är jag inte ens halvvägs. Drygt 1000MB att ladda ner och installera på en uppdatering av något som ursprungligen rymdes på en 700MB CD, alltså wtf?

 2. Hej,
  Jag har lite problem med att installera Ubuntu 9.10 på acer timeline 1810T. Jag bryr mig inte så mycket om att det blir mindre batteritid. Fick du göra något särskilt för att det skulle fungera?

 3. Det finns en längre postning om det här, som inte riktigt är klar än, men en sak du måste göra för att sytemet ska starta är att gå in i bios och byta SATA Mode från AHCI till IDE.

  Det finns en väg runt det där också och det är att lägga till parametern libata.force=noncq till kärnan i GRUB. Du kan göra det manuellt vid start genom att redigera kernel-raden men du kan också åtgärda det permanent genom att redigera /etc/default/grub, ändra GRUB_CMDLINE_LINUX=”” till GRUB_CMDLINE_LINUX=”libata.force=noncq” och därefter uppdatera grub.

  Det kommer en längre postning om det där, så småningom, som beskriver lite mer detaljerat hur det ska gå till.

 4. Oj, det vore verkligen jättevänligt om du kunde göra det. Jag är något av en nybörjare med ubuntu, men helt klart lockad!
  För det är lite oklart det där du just skrev, för en sådan som jag alltså.

 5. Eller om du kanske bara kunde ge mig en kort instruktion för hur man ändrar SATA mode från AHCI till IDE?

 6. Windows 7 kommer inte alls att få en chans!
  Även om jag efter min updatering till Ububtu 9.10 fick konstatera att mitt mobila bredband inte längre fungerade (har ett HUEWAI 169e).
  Efter diverse försök med konstiga patchar och om konfigurering av drivrutiner etc så gav jag upp. Jag blåste burken och började om från början med en helt ny installation av 9.10, jag log och trodde att detta skulle göra susen. Men icke!!! Skiten funkar fortfarande inte…men jag tänker inte ge upp och något Windows 7 blir det inte tal om. Jag betalar hellre 200 spänn i månaden till 3 för ett mobilt bredband som jag inte kan använda än att installera Windows. Windows måste man köra virituellt…man vet ju aldrig när det slutar att fungera.

Kommentarer inaktiverade.