En liten ficktjuv från Västtrafik

Västtrafikkortet länsas medan du åker buss och spårvagn

Jag har en ficktjuv i min plånbok. Den stjäl mina busspengar och en massa tid. Västtrafikkortet, heter den.

Jag fyllde på kortet i onsdags. 250 kronor stoppade jag i. Sen gjorde jag några buss- och spårvagnsresor. Igår tog jag pendeltåget till Jonsered. När jag skulle checka ut efter den resan var plötsligt en massa pengar borta. Någonstans har det försvunnit 75 kronor extra från kortet, utan min vetskap.

Av 250 kronor som stoppas in i Västtrafikkortet försvinner alltså 75 kronor i tomma intet. Det motsvarar 30 procent, alltså ett ganska omfattande svinn.

En mycket hjälpsam busschaufför i Jonsered försökte hjälpa mig att lista ut vad som egentligen hade hänt men gick tyvärr bet och hänvisade mig till Tidpunkten. Dit kan man gå. Om man har gått om tid kanske man till och med kan få hjälp. Jag vet inte.

Jag gick till Tidpunkten idag. Lokalen var full av folk som, antar jag, också hade försökt åka buss och spårvagn med det nya fantastiska kortet. Det var 20 nummer före mig i kö och en av fyra kassor öppna. Efter tre minuter, när det fortfarande var 20 nummer före i kö gav jag upp, eftersom jag har annat att göra än att stå i kö i en timme för att kanske få tillbaka 75 spänn.

Det finns enklare sätt. Jag skiter i det här med Västtrafik nu. Jag kan promenera istället. Eller cykla. Eller ta bilen. I värsta fall finns taxi. Om det verkligen kniper kanske jag köper en SMS-biljett, till väsentligt högre pris och tar bussen eller spårvagnen, men det står mycket långt ned på min priolista numer.

Det finns de som anser att kollektivtrafiken ska rädda miljön, men då måste nog någon först rädda kollektivtrafiken från de glada laxarna som lagt nio år och en halv miljard kronor på att införa ett nytt biljettsystem som ingen begriper sig på och som får 30 procent av dina biljettpengar att försvinna spårlöst.

2 reaktioner till “En liten ficktjuv från Västtrafik”

  1. an kan faktiskt ringa till dem med. Om man har turen och få en trevlig dam i andra änden av telefonen och har registrerat en mailadress hos västtrafik kan man efter viss tvekan och viss övertalning även få sitt utdrag över sina resor mailat till sig.

    Däremot har de något skumt med sitt system som gör att man inte kan få de resor man gjort de senaste 24 eller 48 timmarna med.

  2. 75 kronor i böter för ditt tidigare kritiska blogginlägg är väl ändå inte så orimligt. Jämför det till exempel med TPB-gängets miljoner.

    För övrigt anser jag att Göteborg omedelbart skall införa nolltaxa på kommunalsnöret, det skulle alla vinna på — förutom möjligtvis några bonuskåta, politiskt tillsatta chefer, och tyvärr är det väl de som har sista ordet i frågan… 🙁

Kommentarer inaktiverade.