Som en vante i vinden

Att vara elkund är som att vara en vante i vinden. Du har suttit en bra stund och noga valt en elleverantör som du är nöjd med och allt har fungerat bra i ett par års tid.

Plötsligt får du ett brev från elbolaget XYZ:

Hej!

Från och med 1 oktober tar vi över dig som elkund. Bla bla bla… Var god skriv under bifogat avtal och skicka till oss så att vi har det inom 10 dagar.

Vaihelvete nudå?

Alltså, vad fan är grejen med elhandelsbolag? De kommer och går som dagssländor och det är alltid samma sak. Plötsligt får du ett brev som talar om att nu minsann ska du inte få vara kund hos oss längre utan hos det jättestora elbolaget XYZ istället.

Det är som att vara en vante i vinden och jag blir lika ställd varje gång.

Vilken del av begreppet varumärkesvård är det som elhandelsbolagen inte har förstått? Vad är det de anser att de köper egentligen, när de köper upp ett annat elhandelsbolag? Uppenbarligen inte varumärket i alla fall, för det häller de ut med badvattnet. Istället verkar det vara befintliga kunder de köper. Kunder som snabbt och lätt ser över sitt elpris igen och sedan går vidare till en annan leverantör.

Det har inte direkt blivit svårare för elkunderna att välja leverantör. Istället går det på fem minuter, tack vare sajter som elskling.se.

Första gången jag råkade ut för det här var det den på alla sätt vämjeliga el-leverantören Öresundskraft, som jag lämnat i vredesmod ett par år tidigare, som plötsligt tog över den el-leverantör jag bytt till.

Den här gången var det e-on (eller e-off som de egentligen heter sedan stormen Gudrun) som bestämde sig för att köpa upp Surahammars Energiverk och sedan raskt skrämma upp de nyförvärvade kunderna med ett avtal som skickas ut och ska returneras inom tio dagar.

Resultatet är det samma varje gång. Jag finner mig plötsligt kastad som en vante i vinden på en elmarknad som som befolkas av ömsom anonyma storföretag, ömsom lycksökare.

Vad var det som gick fel här, egentligen?

Han lägger grus i kylen

Morgan och en påse grus, som han tänker lägga i frysen

Det här är Morgan. Morgan är en helt vanlig svensk miljömupp. Eller var åtminstone. Tills han bestämde sig för att lägga grus i kylen. Nu är han inte normal längre.

Doppio Freezer och Doppio Fridge

Här har vi gruset, eller “naturliga mineraler” som de officiellt kallas, i sina två förpackningar. Det är olika grus för kylen och frysen, tydligen. Man får absolut inte blanda ihop dem och lägga frysgruset i kylen, eller tvärtom, ty då skola himlen ramla ned. Eller grönsakerna frysa sönder åtminstone.

In med gruset i kylen bara!

In med gruset i kylen bara! Och se så glad han blir! Han kanske tänker på elräkningen som ska bli så låg, så låg nu, när han äntligen fått in lite grus i kylen. Ja, inte bara blir elräkningen låg. Maten ska bli färskare, grönsakerna krispigare, smöret fetare. Ja, det är ingen ände på hur fantastiskt allt blir när man väl får in lite grus i kylen.

Doppio Fridge i kylen, tillsammans med Coca Cola och övriga matvaror

Sådärja! Nu står gruspåsen på plats i kylen, tillsammans med Coca Cola och övriga matvaror. Man kan riktigt känna hur den sparar massor av el, bara genom att titta på den. Den där Coca Colan kommer att smaka fantastiskt mycket godare inom ett par dagar.

Nu väntar vi bara på att få se elräkningen, eller snarare Morgans min när han får elräkningen. Alldeles snart får vi veta om det verkligen är sant att man kan spara el genom att lägga in grus i kylen. Det låter hemskt underligt, men underligheter är, som bekant, ingenting som vi är speciellt främmande för här på redaktionen.

Det blir mycket skräp när man ska vara rädd om miljön

Det blir mycket sopor i alla fall, när man ska rädda miljön. Vi hoppas att gruspåsarna inte åkt flygplan i alla fall. Det vore otroligt dumt faktiskt…

Fransk toalett – konsten att tända ljuset

Instruktion för att gå in på en fransk toalett:

 1. Öppna dörren med handtaget märkt 1 i bilden. Dörren öppnas utåt, mot dig, så se till att du inte står ivägen för den.
 2. Gå in på toaletten
 3. Dra igen dörren efter dig
 4. Upptäck att det är ganska mörkt
 5. Försök hitta ljusknappen innanför dörren
 6. Ge upp
 7. Glänta på dörren och stick ut handen
 8. Försök hitta ljusknappen till vänster, utanför dörren
 9. Ge upp
 10. Öppna dörren, gå ut från toaletten och stäng dörren igen
 11. Slå på ljuset med ljusknappen, märkt 2 i bilden, till höger utanför dörren
 12. Upprepa steg 1 – 3

Elfel i Göteborg – Stilla Havet strömlöst

Ett elavbrott drabbade flera stadsdelar i Göteborg under torsdagsförmiddagen. Men inte bara det. Hela Stilla Havet drabbades.

– Plötsligt stannade hela havet upp. Det var som om tiden stannat. Vågorna bara stod där som stora onaturliga vattenskulpturer, berättar Max Namara på en knastrig telefonlinje från Nya Zeeland.

Under en dryg halvtimme levde den normalt ganska stökiga vattenmassan upp till sitt namn och stod still. Fem över halv tolv svensk tid meddelade Göteborg Energi att felet var avhjälpt och vågmaskinerna återstartade.

Sökes: Uppfinnare

Vi expanderar verksamheten och söker därför en uppfinnare. Din huvudsakliga uppgift blir att uppfinna en maskin eller annan anordning som kan utvinna elenergi eller åtminstone något användbart ur regn och dåligt väder.

Någon lön kan det tyvärr inte bli fråga om. Däremot erbjuder vi del i vinsten – potentialen för exploatering är enorm bara i Göteborg – och hoppas därför hitta en riskvillig entreprenör med hög kompetens och en sprudlande kreativitet.

Frågor besvaras per epost eller i kommentarer. Ansökningar skickas till redaktionens epostadress och kommer att behandlas diskret.