Efter förvirringen – nu byter statsministern namn

Efter förvirringen tidigare under dagen, gällande statsminister Fredrik Reinfeldts partitillhörighet, har han nu bestämt sig för att byta namn, till FRAdrik Reinfeldt

– Jag vill undvika att väljarna blir förvirrade och röstar på fel parti i höst. Därför gör jag det här nu, för att tydliggöra att det är jag och ingen annan som ligger bakom FRA-lagen, säger statsministern i ett pressmeddelande nu ikväll.

Fredrik Reinfeldt ska under eftermiddagen ha varit i kontakt med Skatteverket för att försöka få ärendet avslutat före helgen. I vilket fall som helst kommer statsministern själv att börja använda sitt nya namn redan under morgondagen.

Schenström: ”Bloggare inte människor”

Bloggare är inte riktiga människor. Åminstone inte sådana av kött och blod. Nej, bloggare är någonting abstrakt, omänskligt, svårdefinierbart. Åtminstone om man får tro Ulrika Schenström, före detta statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, som intervjuas i senaste numret av Fokus.

“Jag tror att bloggare också kanske kommer att vara viktiga, men inte alls så viktiga som gräsrotsnivån som ju är människor av kött och blod.”

Här på redaktionen saknar vi just nu ord. Ja, enligt Ulrika Schenström saknar vi en del annat också, till exempel kött och blod. Där är vi lite tveksamma till om hon har rätt.

FRA satsar på lagring

Försvarets radioanstalt, FRA, ligger i startgroparna på att ge sig in i sökmotorbranschen, kunde syrrans granne avslöja härom dagen. Nu kommer nästa utspel i kommersiell riktning: FRA skall börja erbjuda lagringstjänster, med fokus på backup.

– Det är helt logiskt. Vi satt här i fikarummet härom dagen och resonerade och då tänkte jag att om vi nu ändå filtrerar all den här informationen och lagrar valda delar av den, varför då inte ta steget fullt ut och erbjuda det hela som en tjänst, säger FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson.

FRA:s generaldirektör räknar med att myndigheten skall få stora kostnadsfördelar, tack vare det planerade övervakningsnätverket. Andra leverantörer av backuplösningar måste leverera sin programvara till många olika plattformar, något FRA slipper.

– Vi fångar ju all information som passerar samverkanspunkterna i operatörernas nätverk. Det är bara att skicka ut informationen på nätet så kan man som kund vara säker på att den finns lagrad för all framtid. Lagring av stora datamängder har vi lång erfarenhet av. Tillsammans med vår sökmotor blir det en fantastisk lösning, säger Ingvar Åkesson.

Rent praktiskt kommer FRA:s backuptjänsten att fungera så att speciella sökbegrepp definieras för FRA:s kunder. Sökbegreppen skall vara vida nog att garanterat fånga all kundernas kommunikation men smala nog för att inte fånga alltför stora mängder överskottsinformation.

– Överskottsinformation vill vi undvika. Det innebär merarbete för oss eftersom vi manuellt måste gå igenom och radera den. Det kräver manuella resurser. Någon måste ju titta på informationen för att avgöra om det är något som skall sparas.

Under dagen pågår en het debatt i riksdagen och enligt rykten planerar flera riksdagsledamöter att rösta mot lagförslaget. Ingvar Åkesson är dock inte orolig för att lagen skall fällas.

– Det där är bara spel för galleriet. I slutändan kommer riksdagsledamöterna att göra som Fredrik Reinfeldt säger. Riksdagen måste lyda regeringen. Det är en förutsättning för demokratin, säger han.

Klockan 18:00 återupptas debatten om FRA-lagen i riksdagen. Följ med direkt:

Läs mer:

Gästblogg: Reinfeldt blåste mig på tusen spänn!

”Reinfeldt lovar tusenlapp till låginkomsttagare”, läste jag i DN.

Han har i och för sig lovat förr, men skam den som misstror en politiker, tänkte jag. Fredrik ”tusenlappen” Reinfeldt lovar att vi ska få mer pengar när vi går till bakomaten. En tusenlapp mer i månaden. Han är som jultomten, fast hela året runt. Å vad jag tyckte om Fredrik R när jag läste det.

Jag ilade till bakomaten. Man vill ju inte komma försent, så att tusenlapparna är slut.

Nöjd och förhoppningsfull knappade jag in 300 kronor. ”Ett tusen trehundra kronor räcker till en cykel”, tänkte jag.

Jag har redan en cykel, en gul Monark. Men när jag nu får ännu mer i plånboken – varje månad dessutom – så ska man väl kosta på sig en ny tvåhjuling.

Bankomaten harklade sig och spottade först ut mitt kort. Gott så. Sedan kom – ungefär samtidigt – pengarna och ett kontoutdrag.

Va! Tre begagnade, lite skrynkliga hundralappar letade sig ut ur bankomatens gap. Och på kvittot stod det svart på vitt: ”Uttaget: 300 kr.”

Det blir ingen ny cykel i år heller.

Dumma snål-Fredrik! Han hade förstås varit där själv först och tagit ut alla 1000-lappar, den fähunden!