Humor

”Jomen Linux bygger ju på Windows”

Jag är på Mediamarkt och tittar på datorer. Jag skulle önska att jag slapp gå i närheten av datoravdelningen på Mediamarkt, men på grund av min ordinarie datorhandlares dumhet så tvingas jag gå dit. Jag vill nämligen känna på varan först, men av någon underlig anledning får jag inte titta på Asus eeePC innan köpet. Alltså Mediamarkt.

Jag vill egentligen bara prova hur tangentbordet är att skriva på, men en annan herre som har en massa frågor har släpat dit en säljare.

Först undrar han lite allmänt över det här med att han har Windows hemma och att eeePC kör Linux och vad det betyder.

– Ja, det är inga problem. Linux bygger ju på Windows, säger säljaren.

Det här kan bli en konversation att minnas. Intressant förresten att säljaren inte verkar känna till att man kan få eeePC med Windows XP. Det skulle ju kunna vara ett bra alternativ för den här kunden.

Sedan fortsätter de med att prata om skrivare. Den här potentiella kunden undrar om man kan koppla in skrivare och hur det funkar. Det skall nog gå säger säljaren. Han har uppenbarligen ingen aning. Det är ju uppenbart att han inte har provat i alla fall. Det skulle han ju kunna göra annars. Ta en av de där fem miljarder skyltexen i butiken och koppla in så kanske han lär sig något. Men det skall väl inte vara nödvändigt att faktiskt ha någon erfarenhet för att sälja datorer?

– Sen är det ju det här med program som man har på CD. Hur gör man med dem, vill kunden veta.

– Det finns ingen inbyggd CD-läsare men du kan ju koppla in en extern läsare i USB-porten och ta det den vägen, så det skall inte vara något problem, säger säljaren då.

Ibland skulle jag vilja vara en fluga på väggen. Till exempel när kunden skall installera sina Windowsprogram i sin Linuxdator. Eller ännu hellre, när han kommer till butiken för att få hjälp. Den konversationen skulle jag vilja höra!

Själv har jag planer på att köpa nytt kylskåp och en ny spis. De har ju en del att välja på hos Mediamarkt. Men efter att ha hört den här konversationen vet jag inte om jag vågar längre. Det kanske är bättre att vända sig till en radiohandlare som inte säljer datorer.

När det gäller Asus eeePC är jag lite tveksam. Det där tangentbordet känns lite väl litet för att det skall kännas ok att skriva på, men jag har bara provat i några minuter.

Annars ser jag inga nackdelar, så om du inte livnär dig på att skriva är det ju ett gjutet köp.

7 reaktioner till “”Jomen Linux bygger ju på Windows””

 1. Det är rent för jävligt hur dom håller på.
  Jag tänkte tipsa dig om att göra ett inlägg om detta på http://www.fairshopping.se

  Kan ju bli en värdefull upplysning för väldigt många fler personer än oss som läser bloggen.

  Sedan så får dom ju även en chans att förklara hur dom nu tror att linux är byggt på windows.
  Kan ju bli ett kul svar vem vet:)

 2. Häpp! Några kommentarer:
  1. Tror kanske inte att man väljer MM som arbetsgivare om man faktiskt kan nåt.
  2. Har köpt två Eee900, en till en kompis och en till morsan. Tangentbordet vänner man sig vid på nån timme. Å andra sidan skriver jag detta på min iPhone.
  3. Båda har problem med att använda Wifi på krypterade nät – en gammal sjukdom som verkar ha kommit tillbaka.
  4. Måste säga att jag gillar att de skickar med väska på köpet.
  5. Strômadaptern är toksöt och dessutom med kardborre för att rulla upp den.
  6. Min nypensionerade mor tycker att Linux är mycket lattare än Windows nu efter två veckor. Dels är det coolt, dels får M$ nåt att fundera på!

 3. Jag har rätt stora händer och missar därför då och då bokstaven a samt när jag ska skriva p & å, då kan det också trassla lite när jag ska slå baksteg för att radera men har man lite bättre koll på sina fingerrörelser än vad jag har, och kanske om man skriver med exakt rätt fingersättning (vilket jag alltså inte gör, skriver inte med lillfingrarna) så är det med lite träning inget större problem.

  I övrigt är det ju hysteriskt roligt hur lite personalen vet på de där firmorna. Jag köpte min på OnOff men jag ställde inga frågor om produkten eftersom jag inte förväntade mig några bra svar ändå.
  Men jag fick tillfälle att hänvisa en annan kund till en annan firma när han började fråga en personal detaljfrågor om hur man kopierar musik från ett kassettband till Mp3.

 4. Jag har precis beställt den nya varianten, med 1GB RAM. Hoppas mycket på den!
  Lustigt, förresten. Jag var med om ungefär det som du beskriver. I affären stod en ung kille och pekade på den nuvarande varianten och sa: här är den. Så långt hade jag kunnat klara mig själv, jag har nämligen sett bilder av den lilla vita gynnaren på nätet.
  Sedan blev det värre.
  Jag: Kan man justera musen så den inte rör sig så snabbt?
  Säljaren: Det ska nog gå.
  Jag: Hur?
  Säljaren: Eh…
  Jag: För under systeminställningar hittar jag inget.
  Säljaren: Det ska nog gå.
  På den vägen var det.

  Förresten köpte jag en skrivare också.
  Jag: Är den här kompatibel med mac?
  Säljaren: Det ska den vara. Det ska alla skrivarna vara.
  Jag: Fast på den andra står det ju att den inte är mac-kompatibel.
  Säljaren: Eh… Aha. Ja, det gör det ja.

  Och av dessa raketforskare köper man prylar för tusenlappar.

  Till sist en fråga, från vän av ordning: Varför är Linux operativssystem på Asus Eee PC 900 i Sverige, men Microsoft Windows XP Home Edition i Storbritannien? (Spelar ingen roll för min del, men man undrar ju.)

 5. Den finns både med Linux och Windows XP, men Sverige verkar inte vara någon jätteprioriterad marknad. Eller så är det datorhandlarna i Sverige som inte prioriterar…

  Själv har jag nog bestämt mig för att tangentbordet är för litet.

 6. Jag köpte en 900 häromdagen. Man vänjer sig väldigt fort vid tangentbordet. Jag menar VÄLDIGT fort. Det enda som är svårt är att träffa a-tangenten, eftersom det känns som om den ska sitta där s-tangenten sitter. I övrigt är jag helnöjd.

 7. Jag har inget förtroende för säljarna i butikerna.

  Vi skaffar oss alltid kunskap från andra användare på nätet och i olika diskussionsforum. Lägsta pris med frakt hittar man via någon prisagent på nätet. När man har valt ut produkten kan man gå till butiken och testa och känna på produkten. Sen kan det ju vara skoj att prata med säljarna, då är man mycket mer påläst om produkten och ställa frågor som de inte kan svara på. Och frågar man om Linux så är de helt ställda, som 100 % Linuxanvändare är det extra roligt och se hur kännedomen om Linux utvecklas.
  Sen går man hem och köper produkten på nätet om den inte är lika billig i butiken.

  Vi köpte nyligen en Eee 901 Go 3G, tangentbordet är minimalt, men vi föredrog en liten netbook som alltid kan vara med oss. Vi är mycket nöjda, särskilt när den har inbyggt 3G-modem.

Kommentarer inaktiverade.