Spelbranschen förklarar krig mot sina kunder

Fem datorspelsföretag tänker skicka utpressningsbrev till 25 000 datorspelare i Storbritannien. I brevet kräver företagen 300 pund i skadestånd för piratkopiering. Annars, hotar de, kommer personerna att dras inför domstol.

Spelindustrin ser alltså ut att begå samma misstag som skivbolagen, nämligen att förklara krig mot sina kunder, istället för att fundera på varför kunderna beter sig som de gör och ändra sitt beteende därefter. Svaren finns ju där. Det är bara att fråga.

Människor vill fortfarande betala för spel (och för musik) nämligen. Men det har blivit svårt att tvinga dem att betala överpriser för skräp. Det gick förr och många verkar ha haft som sin affärsmodell att göra det. Men det är svårt när vem som helst kan syna varan i förväg och sedan välja att inte betala för den. Man måste göra bra grejer och sköta sin pr rätt, så att människor vill betala. (Och nej, alla kommer förstås inte att betala, men de betalade inte förut heller, innan fildelning över internet fanns. De kopierade då också.)

Dataspelsbranschen i Sverige applåderar tilltaget. Deras företrädare Per Strömbäck säger att liknande aktioner är tänkbara i Sverige när EU:s sanktionsdirektiv blir svensk lag. För det är Storbritanniens implementering av EU:s sanktionsdirektiv som möjliggör för spelföretagen att själva agera polis och åklagare.

Och när stora företag och branschorganisationer själva får leka polis och åklagare gäller andra regler än när du åtalas för brott. Du är inte oskyldig tills motsatsen bevisats, du får inte din advokat betald av staten och om du förlorar får du betala skadeståndet och motsidans advokaträkning.  Så fungerar den moderna rättstaten: Ge oss pengar nu, annars ser vi till att det blir ännu värre! Och du betalar, oavsett om du är skyldig eller ej, för du har helt enkelt inte råd att lägga flera hundra tusen på en domstolsprocess som du inte vet hur den slutar.

En nedmontering av rättsstaten, och en nedmontering av rätten till privat kommunikation. Det är konsekvenserna av vad spel-, film- och musikbolagen slåss för, när de kräver rätten att övervaka vad du och jag gör på internet och rätten att kräva att din internetoperatör avslöjar din identitet. De vill göra om internet till ett kabeltevenät, där företagen har kontroll över trafiken, på bekostnad av användarnamedborgarnas möjlighet att kommunicera fritt.

Kriget mot piraterna leder till en nedmontering av rättsstaten och rätten till privat kommunikation. Det är förresten samma sak som kriget mot terrorismen leder till. Om det har något samband får du avgöra själv, men kampen förs just nu i EU, i riksdagen och på andra ställen. Och det är dina rättigheter som står på spel.

Men som vanligt finns det alternativ.