Hemköps egen FRA-lag

På Hemköp är de arga minsann. Så arga att de infört sin alldeles egen variant på FRA-lagen.

Nu ska mjölet kollas! Alla kunder ska visa upp sina väskor så att personalen kan kontrollera att det håller den rätta, vita kulören.

Ja, kunderna alltså. De som köper mat i affären. De ska kollas. Den som stjäl lär ju inte visa upp väskan, eller ens ha en väska med sig.

Det funkar lite som FRA-lagen. Alla ska visa upp sin påse så att en statlig myndighet kan kontrollera att mjölet är vitt. Det gör ju inget. Ingen som har vitt mjöl har något att dölja.

Nästa steg är att den som inte har någon påse med sig att visa upp automatiskt är misstänkt. Hos Hemköp är man ju uppenbarligen en tjuv om man inte har någon påse eller väska att visa upp och analogt måste ju den som försöker undvika FRA:s granskning vara skum.

På det sättet är ju Hemköps tilltag ganska praktiskt. Det plockar ned FRA-frågan på jorden och visar vad det handlar om – att den som har rent mjöl är den enda som egentligen har något att förlora på allmän övervakning.

Skillnaden är ju att jag kan välja att inte handla på Hemköp. Jag kan handla på ICA istället. Eller Coop. Det är fortfarande tillåtet. Men jag kan inte välja bort FRA. Det finns ingen alternativ infrastruktur jag kan använda, som FRA inte kommer åt.

Därför är FRA:s övervakning skadlig för hela samhället medan Hemköps lilla påhitt bara är skadligt för dem själva. Till slut är det väl bara tjuvar som bryr sig om att gå dit. För den som har smutsigt mjöl i påsen är den som verkligen inte har något att förlora.

4 reaktioner till “Hemköps egen FRA-lag”

  1. Fast det finns en stor skillnad. Att ha med sig en väska gör faktiskt saker mycket enklare när man ska snatta.

  2. Jo det ÄR skillnad! jag har ryggsäck och då tar det längre tid när man ska stoppa ner något, har man väska går det snabbare. Om man inte medför resväska då. Men om alla medförde resväska till Hemköp så skulle det kanske bli för mycket att kolla? Lite som en analog DOS-attack mot Hemköp!
    /per

  3. På vintern är det jättelätt att snatta för då lägger man stöldkorven i vantarna. Har jag hört.

    Annars undrar jag vad som hände med stavningskontrollen på deras dataapparat…

Kommentarer inaktiverade.