Var god tag av er knäna före påstigning

Fransk buss: Benutrymme, men inget knäutrymme

Det är någonting speciellt med franska bussar. De har chaufför, dörrar, bagageutrymme, säten, motor, hatthylla och allt det där andra som normalt finns i en buss. Men någonting saknas.

Det finns ingenstans att ha sina knän. Benen får plats till belåtenhet, men just där du tänkte ha dina knän finns istället framförvarande passagerares ryggstöd.

Antingen är alla fransmän väldigt korta, eller så har de helt enkelt inga knän.

Dagens ord: Hållplatsbuss

Hållplatsbuss

Hållplatsbussen är som en vanlig buss, fast något latare. Helst av allt vill den inte åka någonstans alls. Mycket hellre står den still på hållplatsen.

Högst motvilligt öppnar hållplatsbussen dörrarna. Öppna dörrar betyder att passagerare kan stiga ombord och passagerare är det värsta hållplatsbussen vet. De vill nämligen alltid åka någonstans.

Hållplatsbussen har en ännu latare vän i garagebussen, som inte ens vill lämna garaget på morgonen. Den gör nästan vad som helst för att stå inne. Det har till exempel hänt att garagebussar fejkat punktering för att slippa köra omkring.

Riktigt så långt går inte hållplatsbussen. Den kan på sin höjd fejka lite förstoppning i tryckluften eller en dålig klämlist för att det ska ta så lång tid som möjligt att stänga dörrarna. Men är man bara inhärdig och envis går hållplatsbussen att betvinga. Den är nämligen lat nog att inte orka göra aktivt motstånd.