Dagens kattpiss: Tsarine

Tsarine ChampagneDagens kattpiss heter Tsarine och kostar cirka 20 Euro. Flaskan är något skruvad och levereras i en trevlig plåtburk som du kan förvara dina frukostflingor i om du vill.

Väldigt liten syra ger en stor och rund smak med mycket frukt och en något bitter avslutning.

Rekommenderas om du vill ha något gott att dricka, gärna utan mat. Passar annars bra till grillat.

Dagens kattpiss: Palmer & Co

Palmer & Co Brut

Dagens kattpiss både är, ser ut som, luktar och smakar precis som champagne ska göra. Just den här varianten känns lite mustig, men framför allt ganska syrlig och lite sträv. Perfekt, med andra ord, för en riktigt varm dag.

Fin färg och fina bubblor
Fin färg och fina bubblor

För säkrare provresultat, använd skyddshandskar.Proffsen använder skyddshandskar under provningen, för att inte kontaminera vinet, eller sig själva.

Skölj ned champagnen med en öl...

Efteråt kan det vara gott att skölja ned champagnen med en härligt iskall mellanöl.

Dagens kattpiss: Piper-Heidsieck Brut

Piper Heidsiek BrutFrisk och blommig smak med inslag av gula äpplen och påtagligt brödig doft.

Luktar mer än den smakar men passar ändå bra till mat, särskilt lättare sådan, som sallad och milda ostar. Smakar klassiskt champagne – sådär som det ska smaka.

Däremot är den ingen höjdare till köttgrytan eller det grillade. Då har den en tendens att försvinna.

Stark thai-mat är förstås inte att tänka på, men om du tycker det verkar vara lämpligt till champagne får du skylla dig själv.

Inför nyår: Tillverka din egen champagne

Nyår närmar sig med stormsteg och därmed inställer sig frågan vad som ska drickas vid tolvslaget. Bubbel ska det vara förstås, men vilket bubbel? Champagne är förstås det bästa alternativet, men är det verkligen meningsfullt att hälla i sig ett helrör 500-kronorsvin på två personer när man redan är tankad till bristningsgränsen?

Det finns en enkel lösning på problemet. Enkel och billig. Har du tur behöver du inte ens gå till Systembolaget.

Tillverka din egen champagne!

Du behöver:

  • 1 flaska vitt vin
  • 1 sodastreamer

Börja med att kyla vinet. Du måste kyla vinet om resultatet ska bli användbart. Har du bråttom kan du lägga det i frysen en stund.

Häll över vinet i sodastreamflaskan. Se upp så du inte överfyller!

Montera flaskan.

Kör så det ryker! Kör dock inte så det ryker för mycket för du kommer att ångra dig när du får torka upp halva innehållet från köksbänken.

Servera den härligt porlande, nygjorda drycken, i ett champagneglas.

Skål! Du har just tillverkat din alldeles egna champagne, eller Champang, som den officiellt kallas.