Idealmakaroner inget ideal

Idealmakaroner är inget ideal. Det slår tre forskare vid Göteborgs universitet fast, efter en tre år lång studie. Tvärtom, menar forskarna att idealmakaroner befinner sig ganska långt från idealet numer.

– Ja, se bara på koktiden. 7-8 minuter kanske var idealiskt på 50-talet, men idag är det väldigt lång tid för att laga till en portion snabbmat. Nu är det mer 3-4 minuter som gäller, säger en av forskarna.

Förutom tillagningstiden har forskarna undersökt makaronernas smak, färg, konsistens och näringsinnehåll. På ingen av punkterna får makaronerna godkänt. Särskilt missnöjda är de med färgen.

– Det är ju ett faktum nu med fullkornsreligionen att pasta skall vara brun, heta något med fullkorn och smaka papp. Inget av de här grundkraven uppfylls. Värst är det mer färgen. Att pastan inte smakar något och inte heter något med fullkorn tror jag folk kan bortse ifrån, men färgen alltså. Pastan måste absolut vara brun idag.

Kungsörnens pressjour säger till syrrans granne ikväll att de lyssnar på kritiken men att den i grund och botten är orättvis.

– Vi har pasta för alla smaker. Bruna makaroner för de som föredrar det och så traditionellt vita för de som prioriterar smak före färg. Att säga att idealmakaroner inte är idealiska är att dra alldeles för långtgående slutsatser. Det handlar helt om vilka ideal man själv har.

Brun mat – ett självklart val om du gillar smör

De är bruna, de smakar papp och de drar fram som en farsot genom Sveriges livsmedelsbutiker: Jag talar förstås om fullkornsprodukter.

Förra gången var det pasta som var på tapeten. Det var ingen succé kan vi ju sammanfatta det hela som. Den gången bestämde jag mig för att det fick vara bra. Exit fullkorn.

Fast när tillfället uppenbarade sig kunde jag inte låta bli. Smörgåsrån är ju gott, så det finns ju i alla fall en teoretisk möjlighet att de skulle kunna vara goda, även i fullkornsmodell.

Jag vet! Det var dumt. Naivt var det. Det borde jag ju insett på förhand hur det skulle gå.

Smörgåsrån med smör brukar ju vara ganska gott, kanske mest för att det är en metod för att få i sig ganska mycket smör. Vad händer då, när fullkorn kommer in i bilden?

Mer smör!

Det enda som kan rädda situationen är mer smör och då pratar jag om rejält mycket mer smör. Detta krävs för att dölja smaken av papp.

Nej, det här var lika dumt som vanligt.

Exit fullkorn

FullkornspastaJag har verkligen försökt. Inte för att jag kände något direkt behov, men till slut blev det ju oundvikligt med fullkornspasta. Jag fattar inte grejen, men det brukar jag inte göra när sådana här matreligioner dyker upp.

Den är brun och smakar papp. Att den är brun struntar jag i, men det här med att den smakar papp. Varför finns produkten kvar? Gillar människor att äta papp? Varför inte äta papp på riktigt i så fall? Jag tänker inte ställa upp på det här längre! Jag vill äta mat som smakar gott! Ni andra kan sitta där och uppnå evigt liv, eller vad det nu är ni hoppas uppnå genom att tugga i er skräpet men jag vägrar! I fortsättningen väljer jag fiberfritt. Jag får säkert cancer och dör i förtid av det men jag slipper åtminstone äta papp.