Julafton live, del 1 – Lutfisk

Vi börjar med lutfisken. Fast nej. Vi började inte alls där egentligen. Vi började med att åka bil.

Ibland har vi valt att åka tåg, men med tanke på alla fantastiska anekdoter om SJ och deras problem verkar det bättre att ta bilen. Alla rapporter om snökaos till trots, inga som helst problem med snö och halka. Åtminstone inte förrän vi kom till Helsingborg. Många kommuner i Sverige använder salt, eller andra halkbekämpande medel, men i Helsingborg väljer man att istället köra med blankis. Spännande.

Så, nu till själva lutfisken. Du sitter förstås i spänd förväntan över åt vilket håll fisken lutar i år.

I år lutar fisken åt höger. Precis som förra året faktiskt. Snart kan vi börja tala om en trend.

Julafton live, del 9: Skånetrafiken – U-landstrafiken

OK. Det här låter antagligen skitkonstigt, men Skåne är ett U-land. På riktigt alltså. Man kan inte tro det, men så är det. Fast de döljer det väl.

Du kommer hit flera gånger per år. Du äter och dricker och har det allmänt trivsamt tillsammans med invånarna. Allt verkar normalt. På ytan.

Sen kommer du hit och firar jul. Allt verkar fortfarande helt normalt. Ända tills du ska ta bussen från julfirandet. Då uppdagas en fruktansvärd sanning: Det går inga bussar på julaftons kväll.

Jag upprepar det igen: Det går inga bussar på julaftons kväll. Under fem timmar på julafton går det inte att transportera sig med buss i Helsingborg. Alls.

Jag saknar ord. Detta är för mig helt obeskrivligt. De har släppt loss dårarna. På riktigt.

Julafton live, del 8: Sillmiddag

Vi äter sill och annan fisk. Och Jansson, men det är ju också fisk, fast dold. Bäst var dock tryffelbrie, som inte är någon fisk alls, utan ost.

Till sillen serveras Linie Aquavit (som gått över ekvatorn två gånger lagrad på sherryfat ombord på M/V Taronga) och bärs.

Till osten serveras ett år för gamla kex (ej mögliga.)

Julafton live, del 5: Lasse Kronérs mundiarré

Så är det då äntligen dags för det vi väntat på hela dagen. Same procedure as every year, precis som hos grevinnan och betjänten på nyårsafton. Först tvingas vi dock höra på Lasse Kronérs mundiarré i tre minuter. Herregud vad den mannen kan prata!

Sen, äntligen!

Julafton live, del 2: De Luxe

Vi var naturligtvis tvungna att påpeka det där med möglet i badrummet och naturligtvis måste vi byta rum en gång till, så nu bor vi äntligen ståndsmässigt.

Oklart om det var vårt fel eller om det redan var planerat, men tydligen ska hela våning fyra utrymmas för renovering av badrummen. Nu har vi i alla fall morgonrock och tofflor. Tyvärr fick utsikten stryka på foten, men jag tror inte de har lyxigare rum, så det är nog ingen idé att klaga igen…

Sedan var det dags att gå på stan och sistaminutenhandla lite julklappar.

Åhléns har alltid varit ett pålitligt val på julafton. Så även i år. Men de börjar få en allvarlig konkurrent i form av Apoteket som inte bara säljer medicin och plåster utan numer även matvaror och sexleksaker.

Expeditionen gick vidare till fiskaffären. Hovmästarsåsen var slut, nämligen och utan hovmästarsås kan man ju inte fira jul.

Tyvärr hade fiskhandlarn stängt. Antagligen ett förståndigt val. Vi fick nöja oss med hovmästarsås från ICA. (Ej i bild.)

Slutligen var det dags att göra något åt ål-problemet. Rökt ål ska det vara på jul. Tyvärr hade den rökta ålen inte materialiserats, som utlovat, så det fick bli en expedition till Domsten.

Föga förvånande hade även Christian tagit jullov. Vi slipper tydligen ål på julbordet. Vi kanske klarar oss utan att svälta ihjäl ändå…