Julafton live, del 8: Sillmiddag

Vi äter sill och annan fisk. Och Jansson, men det är ju också fisk, fast dold. Bäst var dock tryffelbrie, som inte är någon fisk alls, utan ost.

Till sillen serveras Linie Aquavit (som gått över ekvatorn två gånger lagrad på sherryfat ombord på M/V Taronga) och bärs.

Till osten serveras ett år för gamla kex (ej mögliga.)

Julafton live, del 2: De Luxe

Vi var naturligtvis tvungna att påpeka det där med möglet i badrummet och naturligtvis måste vi byta rum en gång till, så nu bor vi äntligen ståndsmässigt.

Oklart om det var vårt fel eller om det redan var planerat, men tydligen ska hela våning fyra utrymmas för renovering av badrummen. Nu har vi i alla fall morgonrock och tofflor. Tyvärr fick utsikten stryka på foten, men jag tror inte de har lyxigare rum, så det är nog ingen idé att klaga igen…

Sedan var det dags att gå på stan och sistaminutenhandla lite julklappar.

Åhléns har alltid varit ett pålitligt val på julafton. Så även i år. Men de börjar få en allvarlig konkurrent i form av Apoteket som inte bara säljer medicin och plåster utan numer även matvaror och sexleksaker.

Expeditionen gick vidare till fiskaffären. Hovmästarsåsen var slut, nämligen och utan hovmästarsås kan man ju inte fira jul.

Tyvärr hade fiskhandlarn stängt. Antagligen ett förståndigt val. Vi fick nöja oss med hovmästarsås från ICA. (Ej i bild.)

Slutligen var det dags att göra något åt ål-problemet. Rökt ål ska det vara på jul. Tyvärr hade den rökta ålen inte materialiserats, som utlovat, så det fick bli en expedition till Domsten.

Föga förvånande hade även Christian tagit jullov. Vi slipper tydligen ål på julbordet. Vi kanske klarar oss utan att svälta ihjäl ändå…

Men vem skall äta allt ris!

Alltså, jag gillar sushi. Jag gillar riset, fisken, sojan och wasabin (även om wasabin är falsk.) Jag gillar kombinationen och jag gillar den i lagom stora munsbitar.

Men alltså, varför tycks det som om sushirestauranger numer tävlar i att servera de mest groteskt stora risklumpar med ytterst små fiskbitar på? Vi snackar fotbollar nu alltså. Eller ja, stora som mobiltelefoner i alla fall.

Jag antar att det handlar om att det skall se mycket ut och mycket är det ju, av den billiga basvaran ris, men det kan väl inte finnas någon människa som går på det här…

Jag vill ha ris och fisk, inte ris och ris och ris och ris och ris och ris och lite till ris och sedan på slutet ytterst lite fisk.

Vad är grejen egentligen?

Lax med smakrikt strössel – och ingen jävla lax

Idag var vi sugna på lax till middag. Tyvärr hade vi ingen lax hemma, men som tur var hittade vi det här fantastiska receptet på lax med smakrikt strössel – utan lax.

Vi vet inte riktigt hur vi skall få till lax-smaken men vi hoppas att de som skapat receptet vet vad de gör. Någon härlig rosa laxfärg lär vi inte kunna förvänta oss i alla fall, av fotot att döma.

Imorgon tänker vi laga korv och makaroner, fast utan korv.