Prince stjäl från skivindustrin

Artisten som tidigare gjort sig känd under namnet Prince har gjort skivindustrin rosenrasande genom att ge bort sin egen musik gratis. Nya skivan Planet Earth, som släpps först om en vecka, distribuerades igår gratis med brittiska kvällstidningen Mail on Sunday.

Inte bara stjäl Prince intäkter som rätteligen skulle tillfalla skivbolagen. Han tar dessutom betalt. Exakt hur mycket han tjänar på att sälja sitt stöldgods är i nuläget inte känt.

Prince hotar genom sitt agerande inte bara skivindustrins intäkter. Hans agerande sänder ut signaler till unga människor att musik skall vara gratis och ställer sig därigenom på piratkopierarnas sida.

Prince borde tänka till lite och inte vara så självisk. Det är inte alla som har råd att arbeta gratis. Konstnärer och musiker har faktiskt rätt att få betalt för sitt arbete. Genom att vänja människor vid att musik skall vara gratis äventyras försörjningen för konstnärer och artister och vi riskerar att i framtiden få ett mycket urarmat kulturutbud.

Skäms!

9 reaktioner till “Prince stjäl från skivindustrin”

 1. And that’s the good news about music, it can’t be stopped, it will always happen, people will always make music, and regardless of whether or not there’s money to be made form it or not, it’s still going to happen, it can’t be stopped. So in my mind with the sales of records, the industry has done their best to claim ownership of music but they don’t– they only own the things that they sell, so when people who are songwriters say, ”That’s my property and if you give it away for free then I lose my incentive,” then, well, good riddance.

  – Ian MacKaye, Fvgazi

 2. Du har en bra poäng där syrrans granne (markus?). Prince har faktiskt skrivit på ett kontrakt där han förbinder sig att tjäna så mycket pengar som möjligt åt skivbolagen och deras styrelser. Den här typen av tendenser kan inte få annat än mycket allvarliga följder.

  Lite mera kontroll och rim och rason på befolkningen vore trevligt, jag tycker det har blivit alldeles för lössläppt i samhället på sistonde. Se bara på de där skäggiga typerna som driver upphovsrättsbrottswebbplatser. Usch. Det var bättre förr!

 3. Det må jag säga, men jag tycker det var ett uppfriskande tilltag av Prince. Känns riktigt spännande att se vart detta kan leda till…

 4. Det här är väldigt intressant. Det som är deprimerande är att jag bloggade om det för en vecka sedan, men ingen lade märke till det då. Först när svenska tidningar hittar något som varit känd länge hittar medierna det och då blir det många som snackar om det.
  Det jag menar är deprimerande är att vi bloggare kan ha saker och blogga om det men knappt ingen märker det förrän tidningarna tar upp något.
  Därmed inte sagt att du plockat upp det här från någon svensk tidning, det är inget fel i det, jag hittar också massor att blogga om den vägen.
  Och jag tycker det är tufft av Prince att till och med dela ut skivan till de som köper biljett till hans konsert. Han inser något som fler inom musikindustrin skulle behöva inse: att tekniken har förändrat förutsättningarna.

 5. Faktum är att jag såg detta på Slashdot när det gick i the Guardian, uppenbarligen redan den 29 juni. Av någon anledning kom jag inte på tanken att blogga saken.

  Men visst kan vi lyfta fram saker innan de svenska tidningarna! Det handlar om att följa andra medier och att blogga om det som är av intresse. När många bloggare skriver om något blir det uppmärksammat, oavsett om svenska gammelmedier skrivit om saken.

  Det här var ett bra påpekande. Jag skall försöka skärpa mig och sluta vara en sån Twingly-hora. Det är alla andra så bra på.

 6. Jag såg det, RS! *vinkar och viftar* Kommenterade till och med! Men bloggade inte om det förrän nu… och inser att jag borde ha länkat till dig också… sorry…

Kommentarer inaktiverade.