Detta är inte ett brev

Från CSN: "Hej! Vi skickar det här brevet till dig för att tala om att vi inte tänker skicka något brev till dig..."

CSN kan det här med kommunikation, eller kommunicering, som de själva säger.

Nu har de kommunicerat igen. De har skickat ett brev. Fast nej, de har inte skickat ett brev. De har skickat ett annat brev för att meddela att de inte tänker skicka det där brevet som de skulle skickat annars.

Vad är det då för ett märkligt brev, som inte är något brev, som CSN skickat? Jo, det är ett brev som talar om att årsbeskedet, som de skulle skickat nu, inte kommer att skickas, utan istället finns på webben. Det kallas ”Grönt årsbesked”.

Problemet är förstås att de skickat ett brev för att berätta om detta. Ett skitlångt brev har de skickat för att berätta att de slutar skicka årsbesked med brev.

Kunde de inte lika gärna skickat med ett årsbesked, om de nu ändå ska envisas med att skicka ett brev? De kunde ju till exempel skrivit ut det på baksidan. Eller så kunde de gjort själva brevet kortare.

Kommunicering från CSN

Att CSN har problem kommer knappast som någon nyhet och man förstår verkligen varför när man ser hur de formulerar sig i sin korrespondens.

“KOMMUNICERING” står det högst upp i brevet. Jag vet inte vad de vill ha sagt med det, förutom att brevskrivaren saknar tillräckliga färdigheter i svenska språket för att få anställning någon annanstans än vid en illa fungerande och föga omtyckt myndighet.

Det normala är väl att man försöker sätta en rubrik som åtminstone antyder vad brevet handlar om, men kommunicering kanske är någon term som används internt på CSN.

Sedan kommer nästa rubrik: “Inkomst för inkomståret 2007” och nu börjar vi åtminstone närma oss vad det faktiskt handlar om, nämligen att de fått för sig att jag tjänat för mycket pengar under 2007. Lustig formulering förresten. Normala människor hade nog skrivit “Inkomst för 2007” men CSN har ju fått sin information från Skatteverket och där talar man ju om inkomstår så det är klart att de måste uttrycka sig lika krångligt som som Skatteverket. Det är ju CSN vi talar om.

Pudelns kärna då. Jag har alltså studerat på våren 2007. Därefter har jag arbetat. Jag har förresten arbetat under studietiden också, men det vet ju inte CSN något om. Inte än. Eftersom jag har tjänat alldeles för mycket pengar under hösten är jag nu alltså misstänkt för att ha smygarbetat under våren och därmed fuskat till mig studiebidrag som jag inte var berättigad till eftersom jag samtidigt varit kapabel att försörja mig på hederligt arbete.

Det CSN vill är att jag ska tala om vad jag har fått för löneutbetalningar under 2007, så att de kan kontrollera mig. Det är vad “kommuniceringen” handlar om.

Hand upp nu, alla ni som ärligt kan säga att ni har kvar alla era lönebesked från 2007. Själv tror jag att jag just slapp undan med blotta förskräckelsen att behöva betala för att få ut dem.

”Det tar tre bankdagar innan vi får pengarna”

CSNJag ringer till CSN för att slutbetala min studieskuld. Det är säkert onödigt att ringa. Beloppet finns ju här på webben och någonstans står säkert hur jag skall göra, men jag ids inte leta. Det är närmare till telefonen.

Efter en del knappande i den obligatoriska telefonmenyn får jag svar nästan direkt och förklarar mitt ärende.

– När hade du tänkt betala?

– Tja, jag kan väl betala så att ni har pengarna den 15:e.

– Det är en lördag, så det går ju inte..

Nej, det förstås. Det tänkte jag inte på. Men då betalar jag väl så att de har pengarna på måndag. När blir det då…

– Det tar tre bankdagar för oss att få pengarna. När hade du tänkt betala?

Tre bankdagar… Vilket universum lever människan i? Sist jag kollade överfördes pengarna nästa dag. Åtminstone hos min bank. Men CSN kanske har en specialare. De kanske har lagt in något slags fördröjning på pengarna, så att deras bank tjuvhåller på dem i två dagar extra.

Nu blir det väl en hel krona extra i ränta vi pratar om, så jag orkar nog inte ens antyda att hon pratar smörja…

– Tja, jag betalar väl idag då.

– Då har vi pengarna den 18:e.

Sen får jag beloppet, bankgironumret och ett OCR-nummer i örat och lägger på.

Bankdagar… Jag blir aldrig klok på begreppet, men senaste tolkningen är att det går tre bankdagar på en vanlig dag. Så måste det vara. Åtminstone i CSN:s värld.