Fotbollsklubbar drabbas hårt av ny tunnelavgift

Det jäser bland fotbollsklubbarna i Göteborg. Orsaken är kommunens planer på tunnelavgifter, något som kommer att bli ett hårt slag för många klubbar och deras medlemmar.

– Det kanske låter lite med tio kronor per tunnel, men tänk dig en klubb som har 15 lag, som tränar några gånger per vecka. Det blir snabbt tusenlappar i avgift bara för träningarna, säger Sven Håkansson, ungdomstränare hos Sveaplans IF.

Inom Göteborgsfotbollen diskuteras nu olika lösningar på problemet. Ett förslag är att helt enkelt låta de spelare som gör tunnel på en motståndare helt enkelt betala ur egen ficka, något som fått många småbarnsföräldrar att gå i taket, något som får fyrabarnsmamman Ulla Eskilsson att gå i taket.

– Här anstränger man sig i flera år med att träna sina barn till tekniskt duktiga fotbollsspelare och så får man det här. Som ett slag i ansiktet. Låt de där jävla klantarna som släpper igenom tunnlarna betala istället, så kanske de lär sig spela fotboll någon gång, säger hon.

Ledande politiker i Göteborg och Västra Götaland skall nu uppvakta regeringen för att få tillstånd att gå vidare med sina planer. Om de får sin vilja igenom kan de nya avgifterna bli verklighet redan 2010.

– Det blir ett hårt slag mot ungdomsfotbollen. Jag vet inte hur vi skall klara det här, säger Sven Håkansson.

Sportfiske ingen sport

Sportfiske består av de två beståndsdelarna sport och fiske. Fiske som sport alltså. Det är i alla fall vad förespråkarna vill få dig att tro.

Men alltihop är lögn.

Enligt en granskning som syrrans granne låtit genomföra är sportfisket ett enda stort bedrägeri. Att det inte är någon sport var något vi anade från början, men efter att ha undersökt saken närmare visar det sig att även benämningen fiske är mycket tveksam.

– Ja, det är ju en ganska tveksam benämning egentligen. Visst, vi använder fiskeutrustning, men mest handlar det ju om att vara ute i skogen och dricka sprit. Att kalla det fiske är rätt missvisande, säger en sportfiskare i femtioårsåldern, som vill vara anonym.

Trots namnet, trots fiskeutrustningen, trots sportfiskeklubbarna och trots den blomstrande försäljningen av fiskekort så är bilden konsekvent. Sportfiske handlar inte om fiske. Det är ingen sport. Allt är bara en fasad.

För vissa handlar det om att slippa ifrån en högljudd familj. För andra är det en förevändning för att leva primitivt lägerliv i skogen, men mest handlar det om att göra ingenting. Emily Åkesson, 34, från Karlskoga, håller på med den kanske mest extrema formen av sportfiske.

– Jag har metat sedan jag var tio år. Det är busenkelt! Man behöver en lång pinne och ett tunt snöre. Sedan är det bara att lägga sig och slappa vid vattnet, säger hon.

Metoden kanske inte håller för någon närmare granskning, men för den som håller sig avsides, vilket enligt många är själva meningen med att meta, spelar det ingen som helst roll. Att fiske skulle ha något med sport att göra, förnekar Emily Åkesson bestämt.

– Fotboll kan vara en sport, möjligen. Min pojkvän tycker det i alla fall. Det var ett jävla tjat om att vi skulle titta på fotbolls-EM nyligen och det var ingenting för mig, men som tur var hade jag mitt “sportfiske” att skylla på. Jag stack ut och metade, helt enkelt. Det är så långt ifrån sport man kan komma, säger hon.

Fel på syrransgranne.se: Varken Mellbystrand eller Mellerud hotas av nedläggning

Uppgifterna på syrransgranne.se tidigare inatt om att Mellbystrand skall läggas ned har visat sig vara resultatet av ett missförstånd.

Tidigare under kvällen spred syrrans granne felaktigt informationen att Mellerud hotades av nedläggning. Tack vare våra alerta läsare blev redaktionen snabbt varse att det hela byggde på ett missförstånd. En rättelse lades ut där Mellbystrand istället pekades ut som nedläggningshotat.

Tyvärr visade sig även denna information vara felaktig.

Efter noggranna faktakontroller har syrrans granne nu lyckats utröna att det istället är fotbollspelaren Olof Mellberg som skall läggas ned efter en lång och framgångsrik karriär, senast i Aston Villa och förstås Sveriges landslag.

Varken Mellerud eller Mellbystrand skall alltså läggas ned. Åtminstone inte inom någon överskådlig framtid.

Syrrans granne vill härmed be sina läsare om ursäkt för de många felaktigheterna i de senaste tolv timmarnas rapportering. Vi hoppas att vi nu skall ha lagt alla felaktigheter tillrätta.