Mystisk fruktläsk smakar bär

Fruktläsk – med smak av röda bär

Det här är fruktläsk! Det står på etiketten. ”FRUKTLÄSK” står det. Stort och tydligt.

Men tro inte att den smakar frukt. Nej, den smakar bär. Röda bär smakar den. Det står också på etiketten.

Men den innehåller fruktjos, eller ”fruktjuice” som de väljer att stava det – det står också på etiketten – så jag utgår ifrån att den är gjord av frukt.

Få se nu om jag fattat det här rätt. Det här är alltså läsk som är gjord av frukt, eller åtminstone fruktjos, men där man på något sätt tagit bort fruktsmaken och ersatt med bärsmak. Är det korrekt uppfattat?

Jag tycker inte det verkar som om de är riktigt kloka på ICA.

Dagens frukt: Röväpple

Röväpplet - Nästan som ett vanligt äpple, fast med en rejäl röv där bak

Det här, mina damer och herrar, är ett äpple. Men det är inte vilket äpple som helst utan ett alldeles äkta röväpple.

Färg, lukt, smak, konsistens och form – allt är precis som på ett vanligt äpple. Så länge du inte vänder på det för där stoltserar äpplet med en röv som kan göra vem som helst avundsjuk, i synnerhet om man tänker på hur fast och välformad den är.

Apple byter namn

Apple byter namn - till ÄppelApple har erövrat världen med sina väldesignade datorer, musikspelare och mobiltelefoner.

Nu tar företaget nästa steg mot global dominans med produkter som ska anpassas för varje lokal marknad. Redan på måndag börjar förändringen med att företaget byter namn. I Sverige kommer Apple i framtiden att heta Äppel.

Men namnbytet är bara början. Under våren inleds arbetet med att förändra produktportföljen och redan i april väntas de första lokala produkterna nå ut i butikerna.

Till exempel väntas den bärbara datorn Mac Book byta namn till Mack-bok. I samband med detta får den en ny design med ett hölje bakat av deg och ett tangentbord med knappar i ost. Som tillbehör kommer även en display i äkta smör att erbjudas.

Mobiltelefonen iPhone byter namn till ajFan. Den kommer också att få ett nytt gränssnitt som lurar användaren att ständigt begå misstag. Äpple lugnar dock alla ajFan-spekulanter med att detta kommer att kompenseras av en rejäl ångerknapp som får en framträdande plats.

Även musikspelaren iPod lokalanpassas. Äpple har bestämt sig för att behålla namnet men anpassa uttalet till svensk standard. iPod ska hädanefter uttalas [i’po:d].

Varianter på clownen Manne som vi aldrig fick se

Det är med skräckblandad förtjusning vi minns clownen Manne – Clownen som cyklade framför en kuliss och alltid lyckades hitta en banaaaaaan på sin destination.

Men det var inte självklart att Manne skulle vara just en clown. Faktum är att clown-Manne bara var ett av många alternativ som diskuterades. Genom hemliga kontakter inne på Sveriges Television har vi lyckats komma över listan över varianter på clownen Manne, som du aldrig fick se.

Yx-Manne

Manne kommer farande på en gammal damcykel i gjutjärn. På lekplatsen har han gömt en yxa…

Programidén kom aldrig längre än såhär.

Vålds-Manne

Manne sitter på lekplatsen och läser tidningen medan barnen leker i bakgrunden. Plötsligt får han nog av två gossar som börjar bli alltför högljudda och ger dem ett rejält kok stryk.

Programidén gick i stöpet eftersom den innehöll för lite plysch.

Lie-Manne

Manne cyklar omkring iförd svart kåpa, med en lie över axeln och samlar upp själarna från barn som haft lite för roligt i klätterställningen.

Rie-Manne

Om du inte har läst minst 40 poäng matematik på universitetsnivå kommer du aldrig att förstå det roliga.

Naken-Manne

Det var visserligen populärt med naket på 1970-talet, men när kanalchefen fick syn på bananen blev det för mycket för honom.

Kniv-Manne

Allt är som vanligt. Manne cyklar till lekplatsen, åker rutschbanan, hittar en banan och halar fram en rejäl kniv som han använder för att skala och äta den.

Pistol-Manne

Manne hittar en banan och är först lycklig, men blir alldeles ifrån sig när han inte lyckas skala den. I ilskan sliter han fram sin pistol och skjuter sönder den.

Cevian-Manne

Manne lurar de andra barnen på lekplatsen att köpa banan-optioner, men glömmer nämna att bananen blivit klämd under transporten och förvandlats till mos.

”Jag är på fruktavdelningen. Jag måste lägga på nu.”

Jag är på Hemköp. Jag är i frukten och försöker plocka ut några äpplen. Några meter ifrån mig står en kvinna och pratar i telefon.

– Jag är på fruktavdelningen. Jag måste lägga på nu, säger hon plötsligt.

Jag börjar genast undra. Vem pratar hon med? Är samtalet viktigt? Har de inte pratat klart?

Varför använder hon ordet “fruktavdelningen”? Och varför måste hon lägga på bara för att hon befinner sig där? Klarar hon inte att prata i telefon samtidigt som hon handlar just frukt?

Eller är det bara en förevändning för att få sluta prata? Hatar hon kanske att prata med motparten, och i så fall, varför skyller hon på frukten? Går den andre på det?