Lösenordsbyte på internet – Glöm inte att ställa om din router!

Ikväll är det äntligen dags. Lösenorden för internet ska bytas, efter ett drygt år av förberedelser. I datorhallar över hela världen sitter tekniker nu i spänd förväntan inför det magiska klockslaget, 23:00 svensk tid, då allting måste klaffa.

– Det finns en risk att något går fel, men vi har skjutit på det här alldeles för länge redan och vi är väl förberedda, säger Jan Svensholm, vd för internetoperatören Fittnet.

Själva bytet väntas inte innebära några problem. Det är två lösenord som ska bytas – administratörslösenordet och användarlösenordet – och det hela beräknas vara klart inom en minut. För Sverker Åström, som utför bytet, gäller det dock att hålla tungan rätt i mun.

– Vi är ju några stycken administratörer som haft ett par veckor på oss nu att memorera det nya lösenordet, men det gäller ju att jag skriver in det rätt också. Annars lär det bli problem, säger han.

När bytet väl är genomfört måste alla routrar på internet konfigureras om. För de flesta hemanvändare innebär det ingenting annat än att bredbandsroutern måste starta om, eftersom den konfigureras automatiskt. Vissa kan dock tvingas att manuellt ställa om lösenordet. Därför har de flesta internetoperatörer inatt extraöppet på sina supportlinjer.

– Vi har femtio personer som sitter beredda att ge användarna hjälp efter 23:00. Så fort det nya lösenordet är satt kommer vår personal att få tillgång till det, säger Jan Svensholm.

Senast 23:15 ska lösenordsbytet vara genomfört över hela internet.

Ännu en koddosa i papperskorgen

Kod-dosa från Swedbank: Blockerad!Nu är det andra gången inom en månad. Jag har lyckats supa bort ännu en kod och min koddosa till Swedbank kan därmed förpassas till soporna.

Jag brukar inte ha problem med lösenord och koder. Tvärtom har jag en nästan obehaglig förmåga att komma ihåg inte bara koder utan telefonnummer och andra mer eller mindre underliga kombinationer och bokstäver och siffror.

Men det gäller sådant som används. Just den här internetbanken hade jag inte alls tänkt använda men eftersom banken prompt skulle sätta in mitt studiemedel på ett gammalt bortglömt konto som låg och skräpade ansåg jag inte att jag hade något val.

Det finns förstås standardkoder och standardlösenord, men dem vill jag inte använda i banksammanhang. Alltså måste jag ha valt någon annan kod, antagligen någon listig kod som jag skulle komma ihåg.

Det fungerade förstås inte. Jag har ingen aning om vilken listig kod jag valt och nu är mina tre försök förbrukade.

Jag förstår inte varför det skall vara så svårt att lösa detta med inloggning. Vad är det egentligen som hindrar it-branschen från att ta fram någonting som fungerar, för människor?

Det finns säkert tusentals inloggningsmetoder men ingen av dem vi sett hittils är anpassad för människor. Alla inloggningsmetoder som finns är anpassade för maskiner, som inte har några som helst problem att lagra mängder av slumpmässig information, men användaren är det ingen som tänker på.

Privat och genom olika uppdrag jag har behöver jag hantera konton i sex olika banker. Några av dessa finns på internet och alla utom en har någon typ av koder. Jag har fem webbhotell att logga in på och uppåt tio epostkonton som skall kollas. Antalet konton på olika sajter på nätet kan jag nog inte ens räkna till och i majoriteten av fallen vet jag nog inte ens vad jag har för användarnamn.

Vad är det egentligen för fel här? Varför skall jag behöva alla dessa hundratals identiteter och varför är det ingen som tänker på användaren?

För övrigt skickade jag ett mail till banken och beskrev mitt problem. Jag fick i svar att jag skulle ringa telefonsupporten. För att komma fram till telefonsupporten krävs dock en kod. Jag har ingen kod. Har aldrig fått någon. Jag förstår inte hur det här skall gå till.

Ibland, påfallande ofta nu för tiden, tror jag att Swedbank helt enkelt hatar sina kunder.