Intressant rättegång, men var är åtalet?

The Pirate Bay

Efter fem dagars förhandlingar i tingsrätten börjar det nu klarna vad rättegången mot människorna bakom The Pirate Bay egentligen handlar om och det är sannerligen ingen positiv bild av åklagarväsendet och upphovsrättsbranschen som framskymtar.

Åklagarsidans, dvs Håkan Roswalls och upphovsrättsindustrins tes verkar vara att The Pirate Bay varit ett vinstdrivande företag eller åtminstone ett mycket framgångsrikt brottssyndikat som tjänat stora pengar och drivits av skumma figurer med mål att förgöra underhållningsindustrin.

Uppsåtet ska uppenbarligen ha varit att förmå människor att olovligen dela upphovsrättsligt skyddat material i syfte att kunna tjäna grova pengar på annonser.

Två och ett halvt år har Håkan Roswall, Monique Wadsted, Peter Danowsky och upphovsrättsindustrins övriga lakejer ägnat åt att gräva igenom epost, nyhetsarkiv och gamla avtalsförslag för att hitta belägg för sin tes. Över två års arbete rakt ned i soporna, som det verkar.

För några åtalspunkter går egentligen inte att hitta i åklagarens sakframställning. Istället för att försöka binda de åtalade till specifika brottsliga handlingar verkar det som om åklagaren försöker få domstolen att döma de åtalade för medhjälp, inte till något specifikt brott, utan till medhjälp i största allmänhet, utan att peka ut någon huvudbrottsling och utan att peka ut något specifikt brott.

Det kommer naturligtvis aldrig att hålla i högre rätt, oavsett vad tingsrätten kan tänkas hitta på, så taktiken från åklagarsidan verkar just nu vara att svärta ned de åtalade i största allmänhet och försöka få dem att uttala sig på ett ofördelaktigt sätt.

Det blir extra tydligt att läget är desperat när vi läser om advokater som inte ens verkar veta hur en rättegång i Sverige går till, utan helt enkelt försöker låna in fula knep från USA, genom att kontinuerligt vilja lägga till nya bevis under pågående förhör.

Det är i och för sig intressant att få höra de åtalade berätta om arbetet med the Pirate Bay och om hur upphovsrättsindustrins advokater tar till alla till buds stående medel – lagliga och mindre lagliga – för att få sin vilja fram, men jag tycker inte att tingsrätten verkar vara rätt arena för denna övning.

Snarare ter sig alltihop som en präktig skandal, framtvingad av amerikanska intressen och finansierad med svenska skattepengar.

Jag bara önskar att politiker som Karin Pilsäter (fp) satte sig och studerade hur upphovsrättsindustrins företrädare beter sig innan de bestämmer sig för att klubba igenom IPRED – lagen som ska ge dessa människor möjlighet att på egen hand agera både polis, åklagare och domstol i fildelningsmål – på onsdag.

Fotnot: Ja, det blev mycket referenser till Christian Engström (pp) men han lyckas gång på gång sammanfatta läget på ett kärnfullt sätt. Hos Piratpartiet Live, kan du själv läsa hans och andras utförliga referat av rättegången.

2 reaktioner till “Intressant rättegång, men var är åtalet?”

  1. TPB & PP har folkets stöd

    Varför ska man inte ha råd och tanka ner?. Hur många åtskilliga miljarder betalas inte redan i skatt till dessa intressenter i Usa? Därutöver se till att ett skivbolag slukar vinsten mm istället för att låta artisten komma till nytta och dessutom se till att vem som än har en bra låt kan lansera sig själv, det kallar jag demokratiskt. Problemet är nu att vi har fildelningen på en sida och vi har marknaden på en annan. Vi behöver fortfarande en ändring i infrastruktur där vemsomhelst ska kunna bli artist och inte bara några få och där pengarna ska ner i artistens ficka och dom som finns med i kedjan . Bort med tjuvarna och mellanhänderna och tillåt folket få valuta fört sina skattepengar och inför ett demokratiskt digitalt system. En viss % av hårdvaruförsäljningen som fildelningen genererar går tillbaks till artisterna. Artisternas lön baseras på hur mycket som tankats ner. vi kan börja med att fråga hur många 100% hårdvaruförsäljningen ökade sen fildelning, varsigod och kontakta tillverkarna du kommer få samma svar överallt. Vi märker livsmedel och tvättmedel och bilar redan med svanar fåglar och gud vet vad. Skulle det vara för mycket begärt och märka hårdvaran ochså? Nej istället låsa in folk? Hur logiskt är det argumentet?

  2. Oj, vad färgglad sidan var!
    Jag brukar bara läsa RSS-flödet. 😀

    Tack för roliga inlägg i sann IKNA-anda.

    Niclas – läser bara denna bloggen…

Kommentarer inaktiverade.