Windows Vista – början till slutet, av livet

Jag har tidigare skrivit om Linux här på bloggen och hur det är en bra väg till personlig olycka. Det var då det. Jag trodde att jag var finurlig och hade kommit på något om hur världen är beskaffad.

Det var innan jag provade Windows Vista.

Jovisst, jag har kört Windows Vista några gånger. Flera minuter säkert. Kanske en timme sammanlagt. Jag har använt det för att det råkat vara installerat på någon dator jag lånat eller blivit ombedd att fixa.

Att gränssnittet och navigationen var en katastrof visste jag redan. Det märker man ganska fort när man ska hjälpa någon med ett krånglande nätverk, att det helt enkelt är omöjligt att navigera i soppan. Men alltså, nu har jag använt det på riktigt, på min egna dator. Försökt har jag i alla fall.

Windows Vista fungerar inte.

Även om navigationen och gränssnittet i allmänhet är en katastrof trodde jag ändå att det faktiskt fungerade rent tekniskt, på en grundläggande nivå. Dumma mig!

Windows Vista kan inte kopiera filer.

Jag har en hemkatalog. Den ligger på en server som delar ut den via Microsofts eget protokoll, SMB. Där ligger filerna, åtkomliga. Jag kan se dem, öppna dem, spara dem och göra allt annat jag förväntar mig. Men de går fan inte att kopiera.

Jag har en hemkatalog på kanske 20 GB. Det är ju en löjligt liten mängd i dagens läge, men så är det ju bara en liten del av mina filer som ligger där. Dessa 20 GB vill jag kopiera från servern till min lokala hemkatalog. 20 GB och ja, rätt många tusen filer är det men ingenting konstigt.

Så jag markerar, drar och släpper. Tjoff! Så! Bara att vänta. Så börjar Windows räkna upp hur många filer och hur mycket data den ska kopiera.

1000 filer… 2000 filer… 3000 filer… 4000 filer… *poff*

Borta!

Dialogen som räknar upp filerna försvinner.

Sedan händer ingenting.

– Hmmm… Det där var konstigt. Jag är rätt säker på att den inte borde göra sådär. Jag provar en gång till.

1000 filer… 2000 filer… 3000 filer… 4000 filer… *poff*

Borta!

OK, nu börjar det bli löjligt, men jag provar några gånger till, med samma resultat. Ingen filkopiering, inget felmeddelande, bara poff borta.

Till slut tvingas jag inse det omöjliga, nämligen att Windows Explorer faktiskt kraschar när jag försöker använda den för att kopiera filer från nätverket.

Jag vet inte vad ni andra tycker men för mig är filhantering den kanske mest grundläggande funktionen i ett operativsystem om man bortser från kommandoprompten men den har ju Microsoft hällt ut med badvattnet för länge sedan.

Som jag minns det bestod Microsofts första operativsystem, MS DOS, ursprungligen av de två komponenterna kommandoprompt och filsystem och inte ett jävla skit mer faktiskt. Det var inte så avancerat på den tiden, men man kunde åtminstone kopiera filer.

Det går uppenbarligen inte längre.

Nej, vill du föra över filer till en dator som kör Windows Vista gör du nog bäst i att använda en portabel hårddisk. Då kanske det fungerar.

Nu vet jag bara inte om jag ska känna mig lättad eller besviken. Från början skulle Windows Vista bara bli en parentes. Jag skulle testa lite. Men sen blev det lite för krångligt med Linux på grund av vissa drivrutinsproblem, så jag bestämde mig för att köra Windows Vista i alla fall. De flesta program jag använder finns portade och jag gör inte så underliga saker.

Men nu alltså. Jag vet verkligen inte om det kommer att gå. Det är för dåligt. Det funkar ju inte. Filhanteringen är inte toppen på isberget. Det är själva fundamentet till isberget och funkar inte den detaljen är toppen på isberget faktiskt ganska ointressant.

Det här var fanimig det sämsta jag sett på länge. Den personliga olycka jag skaffat mig genom Linux är ingenting mot det här. Windows Vista gör ont att använda. I själen.

13 reaktioner till “Windows Vista – början till slutet, av livet”

 1. Personligen är jag lite av ett Windows-freak, men jag måste medge att just filhantering över nätverket är en ganska värdelös feature i Vista. I övrigt är jag *relativt* nöjd med Vista, men för att kringå just det här problemet slängde jag upp en SVN server som håller koll på gemensama filer över nätverket (och överallt annars också :-)), det fungerar ganska smärtfritt med TortoiseSVN i Windows-shellen.

 2. Och så kan jag meddela redak att länken som döljs bakom de sista fyra orden i min föregående kommentar inte avviker alls från den övriga texten (att det är en länk syns alltså inte förrän man gör en mouse_over). Inte ens några små streck som indikerar att det är en speciell text. Detta i Google Chrome då alltså…

 3. Jo, jag vet om det där med länkarna, men eftersom jag är en lat jävel har jag inte fått tummen ur än, men jag har åtminstone installerat Google Chrome, så vilket år som helst nu.

  Offline files fanns redan på 1900-talet om jag minns rätt och det är väl fint och bra på alla sätt (nåja, kanske inte på alla sätt, men det funkar nästan hyfsat ibland) men ibland finns det skäl att kopiera filer också, på det traditionella sättet. Om det bara funkade…

 4. Du har inte testat att använda Windows/Total Commander för kopieringen? Usla Windows Explorer (Utforskaren) brukar jag hålla mig så långt bort ifrån som möjligt. Bara en sådan sak som att kopieringen gladeligen kan avbrytas mitt i en 30.000 filers flytt, bara för att en enda fil råkar vara låst — Win/Tot Com ger en i alla fall chansen att hoppa över den och alla andra trilskande filer.

 5. Ja, det har vi fått höra sedan urminnes tider, att i nästa version av Windows ska alla problem vara lösta.

  Om ett år kommer ni alla att säga att jag ska prova Windows 8 istället. Därefter Windows 9. Och Windows 10…

 6. Windows Vista är absolut total katastrof – värdelös –
  oprofessionel program OS!!!
  Varför folk reagerar inte begriper jag inte.
  Är 100% datakunnig – webbmaster osv…
  Nyligen köpte ny Vista. Installatsion är lite snabbare jämfört med xp – men i själva värket är innehåller ju paket
  bara halvfabrikat. Efter att man har installerat detta älende
  börjar satan själv… Uppdateringarna som aldrig tar slut
  först dom laddas ner sen dom installeras och tom konfigureras osv osv man kan räkna nästan 6 timmar
  att installera ordentligt vista! först själva program är katastrofalt stor nästan 15 gb!!! efter uppdateringar
  blir 22 gb!!! och man kan inte installerat nödvändiga programmer – ex nero, windows DVD, photoshop,
  virusprogram mm mm…
  hårddisken och programmerna bara blinkar och snurrar
  blinkande lampa proc slutar aldrig
  xp var fin snabb och tyst – man kan installera vad som helst till – vista hittar ingeting och tillåter ingeting
  omöjligt att hitta nånting inom sök….
  ologiska ikoner och programmer mm mm.
  till vem har microsoft sånt gjort?????
  Windows 98 som fungerar som raket tom med nya datorer
  är bara 300 mb – vista 30 gb!!!!!!!!!
  halloooooo!!!!!!
  man gör primitiva stora ikoner bilder mmm
  istället att minska program till ex windows mobile storlek
  Jag har vän han använder i sin ny bärbar dator
  windows mobile 6.0 – fungerar som raket
  dator startar med 10 sek och alla program fungerar
  lika snabt som raket….
  De visas att i Microsoft har börjat arbeta amatörer och totalt okonniga människor – dom tänker att om man använder kraftigare processorer och stora hårddiskar osv kan man göra stora och hemska primitiva operativsystemer. Hjälper inte hur stor hårddisk man har
  om operativ system är över 10 gb blir dator mycket seg
  jag tror att windows 7 är lika hemsk som vista – stor och klumpig. Man kunde istället litegran bara modernisera windows 98 och alla varit mycket nöjda
  man kan använda nya slide menyer som man använder inom mobil som tar ingen ressurs och data fungerar utan problem. Microsoft hat skadat totalt datorer programmer människors tid, närver osv osv… Är tid att kräva nästan skadestånd – och varför ingen som frågar
  varför gör ni såna stora klumpiga omoderna operativsystemer – programmer som skadar total hårddiskar, minnena, datorer – som värms upp onödan och tilllåter inte normalt arbeta.

 7. Sluta tjata om att Vista suger. Det vet alla! Windows själva erkänner att det suger och att det blev misslyckat. Därför gjorde dom Windows 7, så som Vista skulle ha blivit….

 8. Nu är det ju över ett år sedan det här skrevs, så det är väl du som tjatar, om någon.

  Windows 7 är för övrigt inte heller någon höjdare. Ungefär lika kass som Vista.

Kommentarer inaktiverade.